Instagram: Δοκιμάζει να μη φαίνεται ο αριθμός των likes στα posts

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα
20 Απριλίου 2019 09:24
Instagram: Δοκιμάζει να μη φαίνεται ο αριθμός των likes στα posts

Τα likes των posts μας στα social media φαίνεται πως έχει γίνει ο αυτοσκοπός των αναρτήσεών μας, αφού η αυτοπεποίθησή μας στηρίζεται στη δημοφιλία των posts μας που με τη σειρά τους κρίνονται από τον αριθμό των likes που συγκεντρώνουν. Αυτή σίγουρα δεν είναι μια υγιής συμπεριφορά, είναι όμως μια πραγματικότητα. Έτσι έρχεται το Instagram και με μία αμφιλεγόμενη κίνηση, δοκιμάζει να αλλάξει το interface του έτσι ώστε ο αριθμός των likes να μείνει κρυφός από τους χρήστες.

Την ανακάλυψη έκανε η ερευνήτρια Jane Machun Wong και όπως θα δείτε και στην εικόνα παρακάτω, κανείς άλλος πέρα από εσάς δε θα μπορεί να δει τον αριθμό των likes που συγκεντρώνουν τα posts σας. Αυτό που θα βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι θα είναι απλά πως το posts σας είναι αρεστό.

Αν μία τέτοια κίνηση εφαρμοστεί ευρύτερα θα φέρει αναταράξεις στην οικονομία των social media, αφού πολλοί influencers βασίζονται σε αυτά τα νούμερα για να διαφημίζουν το πόσο δημοφιλείς είναι. Ωστόσο το Instagram τονίζει με νόημα εδώ:

Θέλουμε οι followers να επικεντρώνονται στο περιεχόμενο που μοιράζεστε, όχι στο πόσα likes συγκεντρώνουν τα posts σας.

Παραμένει άγνωστο αν το Instagram θα εφαρμόσει τελικά αυτήν την αλλαγή στο ευρύτερο κοινό. Πέρα από τους influencers, εσείς θα προτιμούσατε να μην μπορεί να δει κανείς τον αριθμό των likes σας; Θα εκφραζόσασταν πιο ελεύθερα στα posts σας; Πείτε μας στα σχόλια.