Περιστέρια με τσάντες συλλέγουν δεδομένα για την προστασία του κλίματος

Στην υπηρεσία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
19 Μαρτίου 2019 10:49
Περιστέρια με τσάντες συλλέγουν δεδομένα για την προστασία του κλίματος

Περιστέρια υπάρχουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, τα βλέπετε παντού σε πλατείες όπως της Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη ή την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα να μαζεύονται και να τρώνε ψίχουλα ή να τα ταΐζουν περαστικοί. Την ισχύς των πολλών σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχάμ, η οποία χρησιμοποιεί τα περιστέρια για να καταπολεμήσει την μόλυνση του αέρα και να παρακαολουθεί την κλιματική αλλαγή

Πώς το καταφέρνει αυτό; Εξοπλίζοντας τα περιστέρα με μικροσκοπικά σακίδια που φέρουν ένα εξίσου μικροσκοπικό σετ αισθητήρων. Αυτά συλλέγουν δεδομένα για τα αστικά μικροκλίματα, όπως την θερμοκρασία, την υγρασία και τους ανέμους που επηρρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης σε μεγάλες πόλεις. Ακόμη, μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες για το περιβαλλοντικό φως, την πίεση του αέρα και την τοποθεσία τους. 

Για την ομαλή λειτουργία του project, φυσικά, η ομάδα συνεργάστηκε με εθελοντές που εκτρέφουν τα λεγόμενα ταχυδρομικά περιστέρια, καθώς είναι τα μόνα που μπορούν να βρουν τον δρόμο πίσω για το σπίτι τους -απαραίτητος λόγος ώστε να συλλέγονται τα δεδομένα από τα σακίδια.

Μέχρι στιγμής τα πέντε περιστέρια που συμμετέχουν έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 41 "πτήσεις" και έχουν καλύψει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Ο επικεφαλής του project, Richard Thomas, ευελπιστεί στο μέλλον να κατασκευάσει έναν αισθητήρα που θα είναι ενεργειακά αυτόνομος και θα μπορούν να τον φορούν και άγρια περιστέρια.