Το YouTube είναι υπεύθυνο για την αύξηση αυτών που πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη

Πολύ δημοφιλή τα video με θεωρίες συνομωσίας
20 Φεβρουαρίου 2019 11:29
Το YouTube είναι υπεύθυνο για την αύξηση αυτών που πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη

Μία νέα έρευνα του Texas Tech University δείχνει πως το YouTube ευθύνεται για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη. 29 από τους 30 Flat Earthers που ήταν τα υποκείμενα της έρευνας, απάντησαν πως δεν είχαν σκεφτεί πως η Γη είναι επίπεδη μέχρι που είδαν videos στο YouTube που υποστήριζαν αυτή την ιδέα. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο American Association for the Advancement of Science και τονίστηκε πως τα περισσότερα videos ήταν προτεινόμενα από την πλατφόρμα μετά από παρακολούθηση άλλων video με θεωρίες συνομωσίας.

Για την ιστορία, ο ένας από τους 30 που δεν έδειξε το YouTube ως τον καταλύτη που τον έκανε να πιστέψει στην επίπεδη Γη, παραδέχτηκε πως η άποψή του άλλαξε από μέλη της οικογένειάς του τα οποία επίσης είχαν πειστεί από videos στο YouTube.

Οι αλγόριθμοί τους (του YouTube) κάνουν πολύ εύκολο για κάποιον να ακολουθήσει τέτοια μονοπάτια, παρουσιάζοντας πληροφορίες σε ανθρώπους που είναι πιο εύκολο να τις αποδεχτούν. Δε θέλουμε το YouTube να είναι γεμάτο videos που λένε ορίστε όλοι οι λόγοι που η Γη είναι επίπεδη. Χρειαζόμαστε κι άλλα videos που λένε γιατί αυτοί οι λόγοι δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και ορίστε ένα σωρό τρόποι που μπορείτε να το ερευνήσετε μόνοι σας. – Asheley Landrum, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην επικοινωνία της επιστήμης του Texas Tech University

Ο λόγος που τα videos με θεωρίες συνομωσίας προωθούνται τόσο πολύ από τον αλγόριθμο του YouTube, εξηγείται από τον ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη, Guillaume Chaslot. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα videos με θεωρίες συνομωσίας επικρατούν έναντι των videos που βασίζονται σε γεγονότα, επειδή οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη γίνονται μεροληπτικές από μικρές ομάδες ή πολύ ενεργούς χρήστες. Το ίδιο είχε συμβεί με το AI chabot της Microsoft το οποίο εξελίχθηκε σε  ένα ρατσιστικό εφιάλτη στο Twitter σε λιγότερο από 24 ώρες.