Ο δορυφόρος MAVEN παίρνει τη θέση του γύρω από τον Άρη

Θα παίξει καίριο ρόλο στην αποστολή Mars 2020
13 Φεβρουαρίου 2019 10:26
Ο δορυφόρος MAVEN παίρνει τη θέση του γύρω από τον Άρη

Η αποστολή Mars 2020 κοντοζυγώνει και η NASA ελάττωσε την τροχιά του δορυφόρου της MAVEN, φέρνοντάς τον πιο κοντά στον Άρη. Το ύψος της τροχιάς θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, μέχρι να σταθεροποιηθεί στα 4.500 χιλιόμετρα. Το Maven θα αποτελέσει τη σύνδεση του Mars 2020 rover με τη Γη και η μείωση του υψομέτρου είναι απαραίτητη για να ενισχυθούν οι επικοινωνίες.

Είναι όπως το κινητό σας. Όσο πιο κοντά είσαι σε έναν πύργο τηλεφωνίας τόσο πιο δυνατό το σήμα. – Bruce Jakosky, επικεφαλής αποστολής MAVEN

Για πιο αποτελεσματική μείωση ταχύτητας, το MAVEN θα εκμεταλλευτεί την τριβή με την ατμόσφαιρα του Άρη, “πέφτοντας” ακόμα και στα 125 χιλιόμετρα, μειώνοντας τελικά το χρόνο μιας πλήρους περιστροφής γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη στις 3.5 ώρες. Αυτό θα αυξήσει και τη συχνότητα επικοινωνίας του Mars 2020 Rover με τη Γη.

Το MAVEN βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2014 και έχει βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλήξουν στη θεωρία πως οι ηλιακοί άνεμοι και η ακτινοβολία στέρησαν από τον Άρη το μεγαλύτερο όγκο της ατμόσφαιράς του, μετατρέποντάς τον από έναν θερμό και υγρό πλανήτη στον ξερό βράχο που βλέπουμε σήμερα. Το MAVEN έχει επίσης ανακαλύψει πως ο Άρης διαθέτει δύο νέους τύπους Σέλας, ενώ ανακάλυψε και την παρουσία φορτισμένων ατόμων μετάλλων στην ιονόσφαιρά του, γεγονός που υποδεικνύει πως βρίσκεται συνεχώς υπό βροχή μικρών μετεωριτών.