Κρατούμενος έγραψε βιβλίο μέσω WhatsApp και κέρδισε βραβείο λογοτεχνίας

Δέχτηκε το βραβείο μέσω video
03 Φεβρουαρίου 2019 11:01
Κρατούμενος έγραψε βιβλίο μέσω WhatsApp και κέρδισε βραβείο λογοτεχνίας

Ένας Κουρδο-Ιρανός συγγραφέας ονόματι Behrouz Boochani κέρδισε το κορυφαίο βραβείο λογοτεχνίας της Αυστραλίας όντας κρατούμενος και χρησιμοποιώντας το WhatsApp. Ο Boochani βρίσκεται στο κέντρο κράτησης της Αυστραλίας στο Manus Island εδώ και πέντε χρόνια. Φοβούμενος πως οι φύλακες θα του κατάσχουν το τηλέφωνο, έγραφε το βιβλίο του στο WhatsApp και έστελνε κάθε εγγραφή στο μεταφραστή του, Omin Trofighian για να σιγουρευτεί πως το βιβλίο του θα εκδοθεί. Έτσι, το βιβλίο “No Friend But the Mountains” κέρδισε το Victorian Prize for Literature, αξίας $100.000.

Ο Boochani διέφυγε από το Ιράν όταν οι αρχές έκαναν έφοδο στο γραφείο του. Οι Αυστραλοί τον εντόπισαν στη θάλασσα και αφού προσπάθησε να ζητήσει άσυλο, τον έστειλαν στο Manus Island το 2013. Το βιβλίο του είναι ουσιαστικά η εμπειρία του από αυτό το κέντρο κράτησης το οποίο τεχνικά έχει κλείσει από το 2017 και είναι απόδειξη πως η τεχνολογία μπορεί να γίνει μέσο έκφρασης και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Το βραβείο ο Boochani το αποδέχτηκε μέσω καταγεγραμμένου video λέγοντας:

Πάντα έλεγα πως πιστεύω στις λέξεις και στη λογοτεχνία. Πιστεύω πως η λογοτεχνία έχει τη δυναμική να κάνει αλλαγές και να προκαλέσει τις δομές εξουσίας. Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να μας δώσει ελευθερία.