Πιο ευτυχισμένοι οι χρήστες που εγκαταλείπουν το Facebook για ένα μήνα

Αποκαλυπτική η νέα έρευνα
01 Φεβρουαρίου 2019 11:01
Πιο ευτυχισμένοι οι χρήστες που εγκαταλείπουν το Facebook για ένα μήνα

Η επίδραση των social media στην ψυχολογία είναι συνήθως αρνητική, όπως αποκαλύπτουν διάφορες μελέτες. Μία νέα έρευνα του New York University και του Stanford έρχεται να εξετάσει το θέμα από την αντίστροφη σκοπιά και αποκαλύπτει πως χρήστες οι οποίοι εγκατέλειψαν το Facebook για ένα μήνα ήταν πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή, με λιγότερο άγχος και ένιωθαν σε μικρότερο βαθμό κατάθλιψη ή μοναξιά. Επιπλέον, έτειναν να χρησιμοποιούν και τα υπόλοιπα social media λιγότερο, ενώ όταν επέστρεψαν στο Facebook το χρησιμοποιούσαν και αυτό λιγότερο.

Το χρόνο που είχαν χωρίς Facebook το γέμισαν με άλλα πράγματα και δραστηριότητες, όπως το να συναντήσουν φίλους, οικογένεια ή να δουν τηλεόραση. Όχι όμως ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές αλλά περισσότερο ταινίες και σειρές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.488 άνθρωποι και κατά τη διάρκεια του πειράματος τους επιτρεπόταν να έχουν πρόσβαση στο Messenger. Επίσης η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, με τα social media να είναι κέντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων εκείνη την εποχή. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως ναι μεν ήταν λιγότερο πληροφορημένοι για το τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο, ήταν όμως λιγότερο φανατισμένοι πολιτικά.