Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πως το Facebook διαθέτει μία λίστα με τα ενδιαφέροντά τους

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
20 Ιανουαρίου 2019 07:00
Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πως το Facebook διαθέτει μία λίστα με τα ενδιαφέροντά τους

Το Facebook είναι περιβόητο για τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει για κάθε χρήστη, βάσει του τρόπου που χρησιμοποιεί την εφαρμογή, των αναρτήσεών του, του τρόπου που αλληλεπιδρά με τα pages και άλλα. Βασισμένο σε αυτά λοιπόν, δημιουργεί μία λίστα με τα ενδιαφέροντά σας, ώστε να προβάλει διαφημίσεις πιο σχετικές με αυτά. Ωστόσο σύμφωνα με μία μελέτη του Pew Internet, πολλοί χρήστες δεν το γνωρίζουν αυτό.

Μάλιστα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, αφού το 74% δε γνωρίζει πως το Facebook διατηρεί μία λίστα ενδιαφερόντων για αυτούς και οι μισοί από αυτούς δεν αισθάνθηκαν ασφαλείς που η εταιρία δημιούργησε μία τέτοια λίστα για αυτούς.

Η λίστα αυτή ωστόσο δεν είναι κρυφή και προσβάσιμη μόνο από το Facebook. Αν επισκεφτείτε τις διαφημιστικές προτιμήσεις σας, μπορείτε να δείτε και μόνοι σας τι έχει καταγραφεί για εσάς και ακόμα και να αφαιρέσετε πράγματα που δε σας ενδιαφέρουν πια. Το Facebook μάλιστα απάντησε στη συγκεκριμένη μελέτη μέσω του The Verge.

Θέλουμε οι άνθρωποι να καταλάβουν πώς λειτουργούν οι ρυθμίσεις των διαφημίσεων. Αυτό σημαίνει καλύτερες διαφημίσεις για τον κόσμο. Ενώ εμείς και η υπόλοιπη διαφημιστική βιομηχανία πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο στον τρόπο λειτουργίας των διαφημίσεων βάσει ενδιαφέροντος και το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις πληροφορίες τους, καλωσορίζουμε συζητήσεις σχετικές με τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

Tags: