Ρομποτικός σκύλος μαθαίνει να σηκώνεται ξανά μετά από κλωτσιές

Black Mirror κανείς;
18 Ιανουαρίου 2019 06:50
Ρομποτικός σκύλος μαθαίνει να σηκώνεται ξανά μετά από κλωτσιές

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Robotics, ερευνητές εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο μέσω προσομοίωσης υπολογιστή. Έπειτα, έβαλαν σε λειτουργία αυτή την εκπαίδευση μέσω ενός ρομποτικού σκύλου τον οποίο κυριολεκτικά κλωτσούσαν για να πέσει στο έδαφος, μέχρι που ο σκύλος έμαθε να σηκώνεται ξανά στα πόδια του.

Το σημαντικό στο γεγονός πως οι κινήσεις αυτές προήλθαν από προσομοίωση είναι πως η ικανότητα του σκύλου να σηκώνεται και πάλι, προήλθε ξεκάθαρα από τον τρόπο με τον οποίο έμαθε να το καταφέρνει αυτό το συγκεκριμένο ρομπότ και όχι μέσω προκαθορισμένων κινήσεων που ήταν προγραμματισμένες και ενσωματωμένες στο λογισμικό του. Μια τέτοια ικανότητα κάνει φυσικά τα ρομπότ εύκολα προσαρμόσιμα σε διάφορα περιβάλλοντα και καταστάσεις που μπορεί να τύχουν στον πραγματικό κόσμο και τουλάχιστον θεωρητικά θα μπορούσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους ανεξαρτήτως του πεδίου στο οποίο βαδίζουν.

Τα ρομπότ με πόδια θα μπορούν μια μέρα να σώζουν ανθρώπινες ζωές σε δάση, βουνά, να σκαρφαλώνουν σκάλες, να μεταφέρουν φορτία σε σημεία κατασκευών, να επιθεωρούν αδόμητα υπόγεια τούνελ και να εξερευνούν άλλους πλανήτες. – Jemin Hwangbo, επικεφαλής έρευνας