Goldman Sachs: Η Apple μπορεί να γίνει η επόμενη Nokia

Προβλέπει κατηφόρα για το 2019
06 Ιανουαρίου 2019 10:20
Goldman Sachs: Η Apple μπορεί να γίνει η επόμενη Nokia

Ο ίδιος ο Tim Cook έχει παραδεχτεί τη μείωση πωλήσεων των iPhone, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Κίνα. Αυτό οδήγησε την Apple να μειώσει τις οικονομικές προσδοκίες της, με αποτέλεσμα να πέσει η μετοχή της στο χρηματιστήριο κατά 9% και να χάσει ένα μερίδιο από την αγορά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα έρχεται και η Goldman Sachs και μέσω του αναλυτή της, Rod Hall, θεωρεί πως με το δρόμο που έχει χαράξει η Apple είναι πολύ πιθανό να γίνει η επόμενη Nokia. Όπως και η Nokia τότε έτσι και η Apple τώρα, βασίζει το οικονομικό μοντέλο της στη διαρκή αναβάθμιση συσκευών από τους πελάτες της.

Δυστυχώς για την εταιρία κάτι τέτοιο δε συμβαίνει πια, αφού τα iPhones γίνονται ολοένα και ακριβότερα με κάθε νέο μοντέλο, καθιστώντας αδύνατο στους χρήστες να προχωρήσουν σε αναβάθμιση συσκευής με τη συχνότητα που το έκαναν στο παρελθόν. Ωστόσο σημειώνει:

Πέρα από την Κίνα, δε βλέπουμε ισχυρές ενδείξεις πως θα υπάρξει μείωση των καταναλωτών στο 2019, αλλά τονίζουμε στους επενδυτές πως πιστεύουμε ότι ο ρυθμός αλλαγής των Apple συσκευών θα γίνει πολύ πιο ευαίσθητος μακροπρόθεσμα, τώρα που η εταιρία πλησιάζει τη μέγιστη εισχώρηση στην αγορά για τα iPhones.