Τα ρομπότ δε μας παίρνουν ακόμα τις δουλειές

Τι λέει νέα έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας
06 Ιανουαρίου 2019 10:04
Τα ρομπότ δε μας παίρνουν ακόμα τις δουλειές

Τα ρομπότ είναι οι τέλειοι εργαζόμενοι, αφού δε χρειάζονται ξεκούραση, ύπνο, φαΐ και σε πολλούς τομείς, ειδικότερα σε επαναλαμβανόμενες εργασίες, είναι πολύ πιο αποδοτικά από τον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας ήρθαν οι ανησυχίες πως οι άνθρωποι θα έχαναν τις δουλειές τους. Και ενώ σε κάποια επαγγέλματα όπως στη γραμμή παραγωγής εργοστασίων αυτό έχει ήδη συμβεί, η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω της Πηνελόπης Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ, τονίζει πως τα πράγματα δεν είναι ακόμα τόσο τραγικά.

Όπως αναφέρει η ίδια στο Bloomberg:

Ο φόβος πως τα ρομπότ θα εξαφανίσουν τις θέσεις εργασίας – αυτός ο φόβος δεν υποστηρίζεται από στοιχεία έως τώρα. Αυτή είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, έχουν γίνει άλλες τρεις στο παρελθόν και σε κάθε περίπτωση καταφέραμε να επιβιώσουμε, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση οι μηχανές να αντικαταστήσουν εξολοκλήρου τους ανθρώπους. Τελικά θα προσαρμοστούμε.

Στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει πως η φύση της δουλειάς θα εξελιχτεί. Οι αυτοματισμοί και τα ρομπότ θα αναλάβουν χιλιάδες εργασίες ρουτίνας, εξαλείφοντας πολλές θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν κάποια εξειδίκευση στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει θέσεις για διαφορετικές, πιο παραγωγικές και δημιουργικές δουλειές.

Εκτιμά επίσης πως στο μέλλον, ένας εργαζόμενος πιθανώς να αλλάξει πολλές δουλειές κατά τη διάρκεια της καριέρας του εξαιτίας της οικονομίας κλίμακας, αντί να κρατήσει την ίδια θέση στον ίδιο εργοδότη για δεκαετίες.

Και εφόσον οι “απλές” εργασίες θα καταληφθούν από ρομπότ, οι εργοδότες θα ψάχνουν για εργαζομένους με ανεπτυγμένες γνωστικές δυνατότητες όπως επίλυση προβλημάτων, ομαδικότητα και επικοινωνιακές ικανότητες.