Καναδάς και Γαλλία φέρνουν τους κινδύνους της AI σε διεθνή συζήτηση

Θέλουν ανθρωποκεντρική προσέγγιση
09 Δεκεμβρίου 2018 07:21
Καναδάς και Γαλλία φέρνουν τους κινδύνους της AI σε διεθνή συζήτηση

Η επανάσταση που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται κάθε μέρα και πιο απτή. Ο Καναδάς και η Γαλλία όμως θέλουν να σιγουρευτούν πως η προσέγγιση θα γίνει υπεύθυνα και προς αυτό το σκοπό ανακοίνωσαν το πρώτο International Panel on Artificial Intelligence (IPAI). Μια συζήτηση σε διεθνές επίπεδο δηλαδή, για την “υπεύθυνη υιοθέτηση μιας AI η οποία θα είναι ανθρωποκεντρική και βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ένταξη, την ποικιλομορφία, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη”.

Άγνωστο παραμένει ποιες ακόμα χώρες θα συμμετέχουν σε αυτό το πάνελ, το οποίο δε θα αποτελείται βεβαίως μόνο από πολιτικούς. Η Γαλλία και ο Καναδάς σκοπεύουν να συμπεριλάβουν και την επιστημονική κοινότητα, καθώς και ειδικούς της βιομηχανίας και των κοινωνικών επιστημών.

Μια παγκόσμια συζήτηση για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης θα απομακρύνει τους φόβους περί εναντίωσής της στους ανθρώπους και θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινό καλό στην ανάπτυξή της, τι σημαίνει η άνοδος της AI και του αυτοματισμού για τους εργαζομένους και πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε μία AI.