Ο Καναδάς συλλαμβάνει την CFO της Huawei

Απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ
06 Δεκεμβρίου 2018 07:41
Ο Καναδάς συλλαμβάνει την CFO της Huawei

Οι σχέσεις της Huawei με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών και δε φαίνεται πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στον ορίζοντα. Οι Καναδικές Αρχές συνέλαβαν στο Βανκούβερ την CFO της Huawei, Wanzhou Meng, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ οι οποίες την κατηγορούν για παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν και ζητούν την έκδοσή της για να τη δικάσουν.

Να θυμίσουμε πως οι ΗΠΑ έχουν όχι μόνο έχουν αποκλείσει την παρουσία της Huawei στη χώρα αλλά πιέζουν και τους συμμάχους τους να μη χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της κινεζικής εταιρίες. Η Κίνα με τη σειρά της μέσω της πρεσβείας της στον Καναδά ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της Meng, καθώς δεν παραβίασε νόμους του Καναδά ή των ΗΠΑ. Η Huawei παραχώρησε την εξής δήλωση:

Πρόσφατα η CFO μας, κα Meng Wanzhou, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση από τις Καναδικές Αρχές εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες ζητούν την έκδοση της κας Meng Wanzhou για να αντιμετωπίσει ακαθόριστες κατηγορίες στο Ανατολικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όταν βρισκόταν σε πτήση στον Καναδά.

Η εταιρία έχει πάρει πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες και δε γνωρίζει για κάποια παράβαση της κας Meng. Η εταιρία πιστεύει πως τα νομικά συστήματα του Καναδά και των ΗΠΑ θα φτάσουν τελικά σε μία δίκαιη κατάληξη.

Η Huawei συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς όπου κι αν δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων εξαγωγών και των νόμων και κανονισμών των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.