To ντεμπούτο του AI ρομπότ του ISS θύμισε HAL 9000

Η τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα
05 Δεκεμβρίου 2018 09:34
To ντεμπούτο του AI ρομπότ του ISS θύμισε HAL 9000

Ο CIMON (Crew Interactive Mobile companioN) είναι ο πρώτος σύντροφος-ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που έχει βρεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το ρομπότ μεγέθους περίπου όσο μια μπάλα του μπάσκετ και αξίας $6 εκατομμυρίων, κατασκευάστηκε από την Airbus κατά παραγγελία της DLR (Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας). Σκοπός του να βελτιώσει την απόδοση του πληρώματος του ISS, εκτελώντας εργασίες, προσφέροντας πληροφορίες ή ακόμα και βελτιώνοντας το ηθικό του πληρώματος. Κινείται στο χώρο με 12 εσωτερικούς ανεμιστήρες, ενώ μπορεί να προβάλει οδηγίες στην οθόνη, να καταγράψει βίντεο, να παίξει μουσική και να ψάξει για αντικείμενα.

Ο CIMON παραδόθηκε στον ISS τον Ιούνιο και μόλις τώρα μπορέσαμε να τον δούμε σε δράση, χάρη σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ESA. Αρχικά, η αλληλεπίδραση με τον Γερμανό αστροναύτη Alexander Gerst φαίνεται χωρίς προβλήματα, με το ρομπότ να απαντά σε ερωτήσεις όπως πώς το λένε, από πού είναι, ενώ παίζει και μουσική. Το βίντεο παίρνει μια ανησυχητική τροπή μετά το 4ο λεπτό, με τον CIMON να θυμίζει HAL 9000 από την ταινία 2001: A Space Odyssey και τον Gerst να έρχεται στη θέση του David Bowman.

Ο CIMON αρνείται να ξεπεράσει το music mode, ενώ αργότερα κατηγορεί τον Gerst πως δεν είναι ευγενικός μαζί του και του ζητά να σταματήσει να είναι κακός. Το βλέμμα μεταξύ μεταξύ των δύο αστροναυτών στο σημείο 6:04 είναι πραγματικά ανεκτίμητο. Η άβολη αλληλεπίδραση έρχεται στο τέλος της όταν ο CIMON ρωτάει αν είναι ώρα για φαγητό.