Ανήλικη νύφη δημοπρατήθηκε στο Νότιο Σουδάν με διαφήμιση στο Facebook

Τεράστιες οι αντιδράσεις για τον social media κολοσσό
21 Νοεμβρίου 2018 07:53
Ανήλικη νύφη δημοπρατήθηκε στο Νότιο Σουδάν με διαφήμιση στο Facebook

Σε μία ιστορία που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα αλλά τώρα έρχεται στα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας, ένα 16χρονο κορίτσι από το Σουδάν δημοπρατήθηκε για νύφη και μάλιστα το γεγονός διαφημίστηκε μέσω ενός post στο Facebook. Λίγες μέρες μετά το post, την αγόρασε ένας πλούσιος επιχειρηματίας για να γίνει σύζυγός του, όπως αναφέρει το Reuters.

Το post πώλησης του ανήλικου κοριτσιού αναρτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου και αφαιρέθηκε από το Facebook μόλις στις 9 Νοεμβρίου, αρκετές μέρες αφού το κορίτσι είχε ήδη παντρευτεί. Οι γάμοι με ανήλικους είναι παράνομοι στο Νότιο Σουδάν, αλλά η πρακτική αυτή συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και ακτιβιστών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη UNICEF, πάνω από το 50% των κοριτσιών στο Νότιο Σουδάν παντρεύονται πριν να φτάσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το Facebook για αγορά ανήλικης νύφης. Το post έγινε γρήγορα viral στο Νότιο Σουδάν και αποτέλεσε ρεκόρ αναφορών από χρήστες. Εύλογα λοιπόν, ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξοργισμένες με το Facebook, αφού χρειάστηκε πάνω από δύο εβδομάδες για να κατεβάσει το post, ενώ ανησυχούν πως μπορεί να υποκινήσει το ενδιαφέρον για trafficking κοριτσιών μέσω της πλατφόρμας στο μέλλον.

Προκάλεσε περισσότερη προσοχή  και έδωσε σε αυτούς που μπορεί να σκεφτόντουσαν να συμμετέχουν, ένα μεγαλύτερο κίνητρο να το κάνουν. Αυτό είναι κάτι που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και κάτι που δε θέλουμε να δούμε να συμβαίνει ξανά ή να γίνει ένα δημοφιλές κίνημα. – Εκπρόσωπος Plan International, ακτιβιστική ομάδα προάσπισης των δικαιωμάτων των κοριτσιών

Το Facebook απάντησε μέσω εκπροσώπου για το θέμα:

Κάθε μορφή ανθρώπινου σωματεμπορίου – είτε posts, pages, διαφημίσεις ή groups, δεν επιτρέπονται στο Facebook. Αφαιρέσαμε το post και απενεργοποιήσαμε μόνιμα το λογαριασμό που ανήκε στο άτομο που ανάρτησε αυτό στο Facebook. Βελτιώνουμε διαρκώς τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να αναγνωρίσουμε περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές μας, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της ομάδας ασφαλείας σε άνω των 30.000 ατόμων και επενδύουμε περισσότερα στην τεχνολογία.

Για την ιστορία, η κοπέλα πωλήθηκε έναντι 500 αγελάδων, τριών αυτοκινήτων και $10.000 ως προίκα και ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου...