Αυτό είναι το σημείο που θα προσεδαφιστεί το Mars 2020 Rover

Η NASA αποφάσισε την τοποθεσία
20 Νοεμβρίου 2018 09:00
Αυτό είναι το σημείο που θα προσεδαφιστεί το Mars 2020 Rover

Η NASA επέλεξε τελικά, μετά από εκατοντάδες πιθανές τοποθεσίες, το σημείο όπου θα προσεδαφιστεί το Mars 2020 Rover, το οποίο όπως αποκαλύπτει και η ονομασία του θα φτάσει στον Άρη το 2020. Το σημείο αυτό λοιπόν είναι το Jezero Crater, ένας κρατήρας στον οποίο ελπίζουν οι επιστήμονες να βρουν σημάδια από αρχαία μικροβιακή ζωή.

Το σημείο προσεδάφισης Jezero προσφέρει γεωλογικά πλούσιο έδαφος, με σχηματισμούς ηλικίας έως και 3.6 δισεκατομμυρίων ετών, που θα μπορούσαν πιθανώς να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα για την πλανητική ανάπτυξη και την αστροβιολογία. Παίρνοντας δείγματα από αυτή τη μοναδική περιοχή θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον Άρη και την ικανότητά του να φιλοξενήσει ζωή. – Thomas Zurbchen, Science Mission Directorate, NASA

Το Mars 2020 Rover πέρα από την εξερεύνηση που θα κάνει, θα συλλέξει και δείγματα εδάφους, τα οποία θα μεταφερθούν στη Γη με μελλοντικές αποστολές. Ο κρατήρας Jezero μέχρι τώρα ήταν εκτός δυνατοτήτων προσεδάφισης αποστολών λόγω του ανομοιόμορφου τοπίου του, πρόσφατες εξελίξεις όμως στις τεχνολογίες εισόδου, καθόδου και προσεδάφισης στον Άρη έκαναν το εγχείρημα εφικτό. Η Mars 2020 Rover αποστολή αναμένεται να εκτοξευτεί τον Ιούλιο του 2020.