Intel: Ανακοινώνει τους Xeon Cascade Lake επεξεργαστές με 48 πυρήνες

Πρόκειται για τους αντίπαλους των EPYC της AMD
07 Νοεμβρίου 2018 10:38
Intel: Ανακοινώνει τους Xeon Cascade Lake επεξεργαστές με 48 πυρήνες

Η Intel σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί ευθέως την σειρά EPYC της AMD, ανακοίνωσε την νεότερη σειρά Xeon επεξεργαστών για servers. Η ονομασία τους είναι Cascade Lake AP -όπου AP σημαίνει Advanced Performance- και μπορούν να κουβαλήσουν έως 48 πυρήνες, αντί για 28 πυρήνες και 56 threads των προκατόχων τους. 

Ακόμη, βελτιώνουν το die τους και από μονολιθικό πηγαίνουν σε multi-die process, παρόμοιο με αυτό των AMD EPYC, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλυφθεί ακόμη πόσα threads φέρουν ή εάν έχουν Hyper-Threading. Οι Cascade Lake AP επεξεργαστές υποστηρίζουν έως 12 ξεχωριστά DDR4 dims, με δύο CPUs σε dual socket μητρικές. Έτσι, επιτρέπεται σε ένα σύστημα να εξοπλίζεται με τον απίστευτο αριθμό των 96 πυρήνων και 24 DDR4 μνημών, που μπορούν να φτάσουν έως και 12TB RAM(!). 

Η διαφορά στην απόδοση των Cascade Lake AP έναντι των Intel Scalable Processors φτάνει το x1.21 στα Linpack benchmarks και το 1.83x στο Steam Triad. Μάλιστα, ενάντια στους EPYC της AMD τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα προσφέροντας 3.4x και 1.3x βελτιωμένη απόδοση. Επίσης, οι Cascade Lake AP διατηρούν την αρχιτεκτονική τους στα 14 νανόμετρα δείχνοντας πόσο δύσκολο είναι για την Intel να μεταβεί στα 10nm. 

Tags: