Η ελευθερία στο internet συνεχίζει να μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά
01 Νοεμβρίου 2018 08:32
Η ελευθερία στο internet συνεχίζει να μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Freedom House η ελευθερία στο internet συνεχίζει να μειώνεται και ο ψηφιακός απολυταρχισμός να αυξάνεται, όσο οι κυβερνήσεις αποκτούν περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα του χρήστη. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και για τη νομοθεσία που αφορά τα fake news, αφού μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να σιγάσει τις φωνές αντιγνωμίας.

Το ξεκάθαρο συμπέρασμα αυτής της αναφοράς είναι η ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση πως το internet, μια τεχνολογία απελευθέρωσης στο παρελθόν, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να καταλύσει δημοκρατίες αντί να χρησιμοποιείται για να αποσταθεροποιήσει δικτατορικά καθεστώτα. Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση διαρκώς δηλητηριάζουν την ψηφιακή σφαίρα και εξουσιαστές και λαϊκιστές χρησιμοποιούν τον αγώνα ενάντια στα fake news ως πρόσχημα για να φυλακίσουν διακεκριμένους δημοσιογράφους και επικριτές των social media, συχνά μέσα από νόμους που ποινικοποιούν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. – Mike Abramowitz, Πρόεδρος του Freedom House

Η μελέτη έδειξε πως 17 από τις 65 χώρες που ερευνήθηκαν έχουν περάσει νόμους που περιορίζουν τα online media, ενώ 13 χώρες δίωξαν ποινικά πολίτες για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. 18 χώρες αύξησαν την online παρακολούθηση και 15 πέρασαν νέους νόμους προστασίας δεδομένων που απαιτούν από τις εταιρίες να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους τοπικά για να έχουν οι αρχές πιο εύκολη πρόσβαση. Κυβερνήσεις 32 χωρών χρησιμοποίησαν bots και πληρωμένα trolls και σχολιαστές σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν τις online συζητήσεις. Σημειώνεται τέλος ότι πολλές χώρες δέχονται τεχνολογία και εκπαίδευση από την Κίνα, η οποία πλέον εξάγει ένα σύστημα παρακολούθησης και λογοκρισίας σε όλο τον κόσμο.