Η NASA βάζει οριστικό τέλος στο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler

Ανεκτίμητη η συνεισφορά του στην επιστημονική κοινότητα
31 Οκτωβρίου 2018 09:54
Η NASA βάζει οριστικό τέλος στο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler αντιμετώπιζε προβλήματα με τη χαμηλή στάθμη καυσίμων του, αναγκάζοντας τη NASA να παίρνει μέτρα για να το διατηρήσει εν λειτουργία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Τα καύσιμα τελικά εξαντλήθηκαν και έφτασε η ώρα να πούμε το τελευταίο αντίο σε ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία της ανθρωπότητας για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Στα πλαίσια της πρώτης αποστολής εύρεσης πλανητών της NASA, το Kepler ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις προσδοκίες μας και χάραξε το δρόμο για την εξερεύνηση και αναζήτηση ζωής στο ηλιακό σύστημα και ακόμα παραπέρα. Δε μας αποκάλυψε μόνο πόσοι πλανήτες μπορεί να υπάρχουν εκεί έξω, αλλά ενέπνευσε ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας που έχει καταπλήξει την επιστημονική κοινότητα. Οι ανακαλύψεις του έριξαν φως στη θέση μας στο σύμπαν και αποκάλυψαν τα μυστήρια και τις δυνατότητες των άστρων. – Thomas Zurbuchen, Science Mission Directorate, NASA

Το Kepler εκτοξεύτηκε το 2009 και ξεπέρασε κατά πολύ τη διάρκεια της αποστολής του που αρχικά είχε οριστεί στα 3.5 χρόνια. Στη διάρκεια λειτουργίας του εντόπισε πάνω από 2.600 εξωπλανήτες.

Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε αυτήν την αποστολή πριν 35 χρόνια, δε γνωρίζαμε ούτε ένα πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Τώρα ξέρουμε πως οι πλανήτες είναι παντού, το Kepler μας χάραξε νέα πορεία η οποία είναι γεμάτη υποσχέσεις για τις μελλοντικές γενιές και την εξερεύνηση του γαλαξία μας. – William Borucki, απόστρατος ιδρυτής και επικεφαλής αποστολής

Τα δεδομένα του Kepler θα συνεχίσουν να αναλύονται από τους επιστήμονες για τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα. Ο άξιος αντικαταστάτης του, TESS, υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις.