Ρομπότ-οικοδόμος εγκαθιστά γυψοσανίδα

Το επόμενο επίπεδο στις κατασκευές από την Ιαπωνία
02 Οκτωβρίου 2018 07:05
Ρομπότ-οικοδόμος εγκαθιστά γυψοσανίδα

Το Advanced Industrial Science and Technology (AIST) ινστιτούτο της Ιαπωνίας κατασκεύασε ένα ανθρωποειδές ρομπότ το οποίο μπορεί να αναλάβει μόνο του απλές οικοδομικές εργασίες. Για παράδειγμα το HRP-5P μπορεί να εγκαταστήσει μια γυψοσανίδα χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Αν και αργό, την κάνει τη δουλειά και αποδεικνύει πως τα ρομπότ θα μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα στο μέλλον.

Το ρομπότ καταφέρνει τα πραγματοποιήσει την εργασία χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικές μετρήσεις, ανίχνευση αντικειμένων και σχεδιασμό κινήσεων.

Χρησιμοποιώντας το HRP-5P ως πλατφόρμα ανάπτυξης μιας συνεργασίας βιομηχανίας και πανεπιστημίων, αναμένεται πως η έρευνα και ανάπτυξης μιας πρακτικής χρήσης ανθρωποειδών ρομπότ στον τομέα των κατασκευών κτιρίων και κατασκευών μεγάλων αντικειμένων όπως αεροσκάφη και πλοία, θα επιταχυνθεί.

Το AIST οραματίζεται ένα μέλλον όπου τα ρομπότ αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και αποτελεί την απάντηση της Ιαπωνίας στον ολοένα και γηρασκόμενο πληθυσμό της και την έλλειψη εργατικών χεριών. Το ινστιτούτο σχεδιάζει την αντικατάσταση των εργαζομένων σε μεγάλης κλίμακας κατασκευές από αυτόνομα ρομπότ, ώστε οι άνθρωποι να απασχολούνται σε πιο ελαφριές και λιγότερο επικίνδυνες εργασίες.

Tags: