Hack στο Facebook: Εκτέθηκαν 50 εκατομμύρια χρήστες

Πάνω από 90 εκατομμύρια αποσυνδέθηκαν από τους λογαριασμούς τους
29 Σεπτεμβρίου 2018 06:28
Hack στο Facebook: Εκτέθηκαν 50 εκατομμύρια χρήστες

Η μεγαλύτερη social media πλατφόρμα του πλανήτη είναι φυσικά το ιερό δισκοπότηρο για κάθε hacker. Κάποιοι από αυτούς λοιπόν φαίνεται πως πέτυχαν το στόχο τους. Σε ανακοίνωσή του το Facebook αποκάλυψε πως στις 25 Σεπτεμβρίου, τα συστήματά του εκτέθηκαν σε hackers οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν μία αδυναμία ασφαλείας, με αποτέλεσμα να εκτεθούν οι πληροφορίες 50 εκατομμυρίων λογαριασμών.

Ένα ελάττωμα στο View As χαρακτηριστικό επέτρεψε στους hackers να κλέψουν τα κλειδιά πρόσβασης του Facebook, τα οποία μπορούσαν έπειτα να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς χρηστών. Τα κλειδιά πρόσβασης είναι το αντίστοιχο των ψηφιακών κλειδιών που κρατούν τους χρήστες συνδεδεμένους στο Facebook, ώστε να μη χρειάζεται να εισάγουν ξανά τον κωδικό τους κάθε φορά που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Οι χρήστες που επηρεάστηκαν από το hack βρήκαν τους λογαριασμούς τους αποσυνδεδεμένους από το Facebook αλλά και από υπηρεσίες στις οποίες συνδέονται μέσω Facebook. Μόλις συνδέθηκαν ξανά, μία ειδοποίηση τους ειδοποιεί για τα τεκταινόμενα.

Για να προστατέψουμε τους λογαριασμούς των χρηστών, επιδιορθώσαμε το πρόβλημα. Επίσης επαναφέραμε τα κλειδιά πρόσβασης σχεδόν 50 εκατομμυρίων λογαριασμών που ξέρουμε ότι επηρεάστηκαν και επιπλέον πήραμε προληπτικά μέτρα επαναφέροντας τα κλειδιά ασφαλείας ακόμα 40 εκατομμυρίων λογαριασμών στους οποίους χρησιμοποιήθηκε το Views As χαρακτηριστικό τον προηγούμενο χρόνο. Τέλος, απενεργοποιήσαμε προσωρινά το View As όσο διεξάγουμε μία εκτενή έρευνα ασφαλείας.

Ο Αντιπρόεδρος του Product Management του Facebook, Guy Rosen, δήλωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει κάποιος τον κωδικό του.