Υποψίες σαμποτάζ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 

Δεν κινδύνευσαν οι ζωές του πληρώματος

Υποψίες σαμποτάζ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εδώ και δύο εβδομάδες μία μυστηριώδης πτώση πίεσης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει δώσει τροφή σε θεωρίες συνομωσίας περί σαμποτάζ, τόσο έντονα που NASA και Roscosmos προσπαθούν τώρα να κατευνάσουν τις φήμες.

Όλα ξεκίνησαν στις 29 Αυγούστου, όταν οι δύο υπηρεσίες εντόπισαν μία πτώση στην πίεση του διαστημικού σταθμού. Ο αέρας που χανόταν ήταν ελάχιστος και οι χειριστές εδάφους έκριναν πως δε χρειαζόταν να ξυπνήσουν το πλήρωμα. Την επόμενη μέρα, οι έξι αστροναύτες εντόπισαν τη διαρροή, η οποία προερχόταν από μία μικρή τρύπα σε ένα από τα δύο ρωσικά Soyuz τα οποία ήταν “δεμένα” στον ISS. Η τρύπα μάλιστα ήταν σε σημείο της κάψουλας το οποίο αφαιρείται όταν αυτή επιστρέφει στη Γη, οπότε δεν αποτελούσε πρόβλημα που θα έθετε τις ζωές των αστροναυτών σε κίνδυνο.

Μετά την απόρριψη της θεωρίας πως ένας μικρο-μετεωρίτης προκάλεσε τη ζημιά, οι φήμες που ήθελαν τους Αμερικανούς αστροναύτες της NASA να έχουν σαμποτάρει το ρωσικό σκάφος άρχισαν να φουντώνουν στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, ενώ τροφοδοτήθηκαν και από ανώνυμες πηγές μέσα από την Roscosmos. Η θεωρία λέει πως από τους τρεις Αμερικανούς αστροναύτες, ο ένας αρρώστησε και κάποιος συνάδελφός του προκάλεσε τη διαρροή για να αναγκαστεί η διοίκηση να τον φέρει πίσω στη Γη. Μάλιστα η κατάσταση κλιμακώθηκε τόσο, που χρειάστηκε να προγραμματιστεί μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Διοικητή της NASA, Jim Bridenstine και του Γενικού Διευθυντή της Roscosmos, Dmitry Rogozin στις 10 Οκτωβρίου.

Οι δύο διοικητές προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους με μία κοινή δήλωση. Ο Rogozin καταδικάζει δημόσια πλέον τις φήμες περί σαμποτάζ από αστροναύτες της NASA.

Τα πρόσφατα κουτσομπολιά και οι φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με το περιστατικό στον ISS, παρεμποδίζουν τη δουλειά των ειδικών της Roscosmos και έχουν ως σκοπό να υπονομεύσουν τις φιλικές σχέσεις του πληρώματος του διαστημικού σταθμού. Όλες οι δηλώσεις που επικαλούνται ανώνυμες πηγές δεν είναι αποδεκτές μέχρι η ειδική επιτροπή της Roscosmos να ολοκληρώσει τη δουλειά της. – Dmitry Rogozin

Ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Ρωσίας, Yuri Borisov, δεν απέκλεισε η τρύπα να οφείλεται σε ελαττωματική εργασία όσο η Soyuz κάψουλα βρισκόταν στη Γη.

0 comment(s)

End of content

No more pages to load