Η μαζική παρακολούθηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
14 Σεπτεμβρίου 2018 07:23
Η μαζική παρακολούθηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οργανώσεις όπως η Amnesty και το Big Brother Watch γνώρισαν μια τεράστια επιτυχία στη δικαστική διαμάχη ενάντια στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού με απόφαση-σταθμό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως οι μέθοδοι μαζικής παρακολούθησης της χώρας παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα που προστατεύεται από το Άρθρο 8.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την αποκάλυψη του Edward Snowden για τις πρακτικές παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες συγκεντρώνεται τεράστιος όγκος δεδομένων, όπως τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα και επικοινωνία μέσω internet, ανεξαρτήτως αν οι άνθρωποι είναι ύποπτοι σε κάποια υπόθεση ή όχι.

Οι δικαστές έκριναν πως δεν υπήρχε αρκετός έλεγχος στο είδος των πληροφοριών που συγκέντρωναν οι υπηρεσίες ασφαλείας και πως οι δικλείδες ασφαλείας ήταν “ανεπαρκείς”. Θεώρησαν επίσης πως το πρόγραμμα παραβίαζε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση (Άρθρο 10) καθώς “δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας για να προστατευτεί το εμπιστευτικό δημοσιογραφικό υλικό” ώστε να προστατευτεί η επικοινωνία των δημοσιογράφων ή η ταυτότητα των πηγών τους.

Ωστόσο, οι δικαστές δε θεώρησαν πως υπάρχει κατάχρηση στο θέμα του διαμοιρασμού των πληροφοριών παρακολούθησης με ξένες κυβερνήσεις. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πως “τα ευρήματα του δικαστηρίου θα ληφθούν σοβαρά υπόψη”.

Στη δήλωσή του το Big Brother Watch αναφέρει:

Αυτή η απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία εκατομμυρίων νομοταγών πολιτών από αδικαιολόγητη εισβολή στη ζωή τους. Ωστόσο, εφόσον το νέο Investigatory Powers νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη απειλή στις αστικές ελευθερίες, η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει.

Η Διεθνής Αμνηστεία δήλωσε:

Η απόφαση έχει περιθώρια βελτίωσης, αφού δεν κάνει τίποτα πέρα από την καταδίκη των πρακτικών μαζικής παρακολούθησης. Η απόφαση επιτρέπει σε εθνικές κυβερνήσεις ένα ευρύ φάσμα εκτίμησης για το αν θα προχωρήσουν σε μαζικές παρακολουθήσεις, ενώ δίνει το πράσινο φως στο διαμοιρασμό τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών με την NSA των ΗΠΑ.