Το Ευρωκοινοβούλιο περνάει το νομοσχέδιο των πνευματικών δικαιωμάτων

Αβέβαιο το μέλλον του “link φόρου” και του “upload φίλτρου”
13 Σεπτεμβρίου 2018 07:38
Το Ευρωκοινοβούλιο περνάει το νομοσχέδιο των πνευματικών δικαιωμάτων

Η Ευρωβουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την αναμόρφωση των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, η οποία περιέχει δύο άρθρα (11 και 13) τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως “καταστροφικά” για ένα ανοιχτό internet.

Τη χτεσινή ψήφο η E.E. την ονομάζει διαπραγματευτική θέση. Τα μέτρα θα προχωρήσουν σε μια διαδικασία που ονομάζεται “τρίλογος”, κατά την οποία το Ευρωκοινοβούλιο θα διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασία στην οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Η επόμενη ψήφος θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του επόμενου έτους.

Καλωσορίζουμε τη σημερινή ψήφο στην Ευρωπαϊκή Βουλή. Είναι ένα δυνατό και θετικό σήμα και ένα σημαντικό βήμα για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο του εκσυγχρονισμού των κανόνων πνευματικών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συζητήσεις μεταξύ των νομοθετών μπορούν τώρα να ξεκινήσουν με μια νομοθετική πρόταση η οποία θα είναι ένα στοιχείο-κλειδί στην Digital Single Market στρατηγική και μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. – Andrus Anship, αντιπρόεδρος Digital Single Market και Mariya Gabriel, επίτροπος Digital Economy and Society

Τα δύο πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια της Copyright Directive είναι τα Άρθρα 11 και 13. Το πρώτο μπορεί να επιτρέψει στους εκδότες και στις εφημερίδες να χρεώνουν τις μηχανές αναζήτησης ή τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κάθε φορά που αυτές χρησιμοποιούν links του περιεχομένου τους. Το δεύτερο απαιτεί από τις online πλατφόρμες να λάβουν σκληρότερα μέτρα για να αναγνωρίζουν και να κατεβάζουν το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους, στην περίπτωση που αυτό το υλικό έχει πνευματικά δικαιώματα.

Οι υπέρμαχοι των άρθρων, κυρίως εφημερίδες και μουσικοί, λένε πως οι online κολοσσοί κερδίζουν από τη δική τους δουλειά, ενώ οι πολέμιοι των άρθρων λένε πως τα νέα μέτρα είναι ύπουλα και θα καταλήξουν να πνίγουν την ελευθερία του λόγου και πως τα νέα μέτρα μπορούν να τα εφαρμόσουν μόνο οι μεγάλες εταιρίες, με αποτέλεσμα να πληγούν μόνο οι μικρές. Η Julia Reda του Κόμματος των Πειρατών δήλωσε: