Η Καλιφόρνια θέλει 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2045

Δεσμεύεται να τηρήσει τη Συμφωνία των Παρισίων
12 Σεπτεμβρίου 2018 06:40
Η Καλιφόρνια θέλει 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2045

Δεν είναι μόνο οι μεγάλες εταιρίες που δεσμεύονται να εγκαταλείψουν τις ορυκτές πηγές ενέργειας και να μεταβούν σε ανανεώσιμες. Μία από τις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ, η Καλιφόρνια, δεσμεύτηκε μέσω ενός νομοσχεδίου που υπέγραψε ο Κυβερνήτης Jerry Brown, να αντλεί το 100% του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2045. Κι ενώ η Καλιφόρνια δεν είναι η πρώτη που κάνει αυτό το βήμα, είναι η μεγαλύτερη οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο που υπόσχεται μετάβαση 100% σε καθαρή ενέργεια μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες.

Ο Κυβερνήτης τόνισε πως τη σημασία αυτού του μέτρου δεν την έχουμε αντιληφθεί ακόμα πλήρως, ενώ αναγνωρίζει πως η πολιτεία του θα κινηθεί κόντρα στη θέληση του Donald Trump, ο οποίος έβγαλε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Θα τιμήσουμε τη Συμφωνία των Παρισίων και θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο της μετάβασης της οικονομίας σε μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Το νομοσχέδιο SB 100 απαιτεί από τις εταιρίες ηλεκτρισμού να αντλούν το 60% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος του 2030, με τον τελικό στόχο ολόκληρη η πολιτεία να ηλεκτροδοτείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2045. Το νομοσχέδιο συνάντησε αντίσταση από τις εταιρίες ηλεκτρισμού, αλλά τεράστια υποστήριξη από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, ομάδες δημόσιας υγείας και εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.