Trump προς Apple: Δημιουργήστε περισσότερα εργοστάσια στις ΗΠΑ

Η απλή απάντησή του στην αύξηση τιμών των προϊόντων
10 Σεπτεμβρίου 2018 06:31
Trump προς Apple: Δημιουργήστε περισσότερα εργοστάσια στις ΗΠΑ

Άμεση ήταν η απάντηση του Donald Trump στον ισχυρισμό της Apple πως οι δασμοί που επιβάλλει θα φέρουν αύξηση στις τιμές των προϊόντων της. Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του Twitter, αναγνώρισε πως οι τιμές των προϊόντων είναι πιθανό να αυξηθούν, πρόσφερε όμως μία “απλή λύση”, τη δημιουργία περισσότερων εργοστασίων στις ΗΠΑ.

Η πρόταση του Trump βέβαια μόνο απλή δεν είναι, καθώς η μετακίνηση όλης της κατασκευαστικής δυνατότητας μιας εταιρίας-γίγαντα όπως η Apple σε μια άλλη ήπειρο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της σύγχρονης βιομηχανίας ηλεκτρονικών. Η Apple στηρίζεται στις τεράστιες κατασκευαστικές δυνατότητες της Foxconn, της οποίας το μεγαλύτερο εργοστάσιο έχει έκταση 3.6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απασχολεί έως και 450.000 εργαζομένους, πολλοί από τους οποίους διαμένουν στην πόλη που έχει κατασκευάσει η Foxconn γύρω από το εργοστάσιο. Οι μισθοί των εργαζομένων κυμαίνονται στα $450 το μήνα.

Η Apple χρησιμοποιεί ορισμένα μέρη του τηλεφώνου από Αμερικανούς κατασκευαστές, όπως η οθόνη του iPhone η οποία κατασκευάζεται από την Corning. Πέρυσι, η Apple ξόδεψε πάνω από $50 δισεκατομμύρια αγοράζοντας προϊόντα Αμερικανών προμηθευτών.