Η αμμοθύελλα που χτύπησε το Mars Opportunity κοπάζει

Ελπίδες πως επιβίωσε το rover
02 Σεπτεμβρίου 2018 07:05
Η αμμοθύελλα που χτύπησε το Mars Opportunity κοπάζει

Μία από τις περίφημες – πλανητικών διαστάσεων – αμμοθύελλες του Άρη χτύπησε το Mars Opportunity πριν μήνες και χωρίς τη δυνατότητα να φορτιστεί από τα ηλιακά του πάνελ – μιας και η θύελλα έκανε τη μέρα νύχτα – το μέλλον του rover της NASA ήταν αμφίβολο. Η τελευταία επικοινωνία με αυτό ήταν στις 10 Ιουνίου. Πλέον η θύελλα φαίνεται να κοπάζει και ο ήλιος καταφέρνει και πάλι να τη διαπεράσει. Το rover έχει διορία 45 ημερών να απαντήσει στα σήματα της NASA, αλλιώς θα εγκαταλειφθεί στη μοίρα του.

Αν δεν έχουμε απάντηση μέσα σε 45 μέρες, η ομάδα θα αναγκαστεί να συμπεράνει πως η σκόνη και το κρύο του Άρη συνέβαλλαν σε κάποιου είδους βλάβη, από την οποία το rover κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να επανέλθει. – John Callas, Opportunity project manager

Το Opportunity είχε επιφορτιστεί αρχικά με μια αποστολή διάρκειας 90 ημερών, ωστόσο το ηρωικό rover συνεχίζει να λειτουργεί 15 χρόνια μετά, έχοντας καλύψει απόσταση 45 χιλιομέτρων. Έχει χάσει με τα χρόνια το εμπρόσθιο σύστημα διεύθυνσης, ενώ και η flash μνήμη των 256 megabyte έχει σταματήσει να λειτουργεί.