Πρόβλεψη μετασεισμών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Νέα επίπεδα ακρίβειας με συνεργασία Google και Harvard
02 Σεπτεμβρίου 2018 06:59
Πρόβλεψη μετασεισμών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Οι μετασεισμοί είναι πολλές φορές πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό, αφού οι κατασκευές έχουν ήδη αποδυναμωθεί και είναι έτοιμες να καταρρεύσουν. Τα υπάρχοντα μοντέλα μαθηματικών μπορούν να προβλέψουν ως ένα βαθμό που θα λάβουν χώρα οι μετασεισμοί, ωστόσο η Google σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard  υπόσχονται νέα επίπεδα ακρίβειας στην πρόβλεψή τους.

Σύμφωνα με το paper που δημοσιεύτηκε στο Nature οι επιστήμονες εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο με πάνω από 131.000 σεισμολογικά γεγονότα. Έπειτα πήραν την τεχνητή νοημοσύνη και την εφάρμοσαν πάνω σε μία database με 30.000 παρόμοια γεγονότα για να δουν αν μπορούσε να εντοπίσει τους μετασεισμούς. Διαπίστωσαν λοιπόν πως το μοντέλο της εκμάθησης μηχανής ήταν καλύτερο στο να τους εντοπίζει από το υπάρχων μοντέλο, γνωστό ως Coulomb failure stress change.

Με την κλίμακα να κυμαίνεται από το 0 έως το 1 (το 1 δείχνει την ακριβέστερη πρόβλεψη), η τεχνητή νοημοσύνη της Google και του Harvard κατάφερε να σκοράρει 0.849, ενώ το Coulomb μοντέλο βρίσκεται μόλις στο 0.583. Ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμα έτοιμη για χρήση σε πραγματικές συνθήκες, αφού προς το παρόν λειτουργεί μόνο σε μετασεισμούς που προκαλούνται από μόνιμες αλλαγές στο έδαφος (στατική καταπόνηση και όχι δυναμική) και είναι αργή σε πραγματικό χρόνο. Είναι όμως πολλά υποσχόμενη και θεωρείται σίγουρο πως θα δούμε μια παραλλαγή της στο μέλλον.