Τεχνητή νοημοσύνη για να γίνουν οι μαγνητικές τομογραφίες δέκα φορές ταχύτερες

Συνεργασία Facebook και Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
26 Αυγούστου 2018 06:22
Τεχνητή νοημοσύνη για να γίνουν οι μαγνητικές τομογραφίες δέκα φορές ταχύτερες

Όποιος έχει μπει σε μαγνητικό τομογράφο σίγουρα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως πρόκειται για μια ευχάριστη διαδικασία. Πολλές φορές η εξέταση κρατάει πάνω από μία ώρα και είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε παιδιά ή άτομα που πάσχουν από κλειστοφοβία. Έτσι το Facebook  ένωσε τις δυνάμεις του με το Department of Radiology της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο σκοπός της συνεργασίας είναι να χρησιμοποιηθεί τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μειωθεί ο χρόνος της εξέτασης κατά 10 φορές. Οι μαγνητικοί τομογράφοι λειτουργούν αποτυπώνοντας κάθε λεπτή στρώση του εσωτερικού του σώματος – από όργανα μέχρι αιμοφόρα αγγεία – και έπειτα ενώνουν τις εικόνες για μια τρισδιάστατη άποψη. Όσο μεγαλώνει η επιφάνεια εξέτασης τόσο αυξάνεται και ο χρόνος.

Η τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας 10.000 κλινικές μελέτες και 3 εκατομμύρια εικόνες μαγνητικού τομογράφου θα επιτρέψει στο όργανο να συγκεντρώνει λιγότερα δεδομένα, με την AI να καλύπτει τα κενά.

Το κλειδί στην εκπαίδευση των τεχνητών νευρωνικών δικτύων είναι να αναγνωρίζουν τη δομή των εικόνων, ώστε να συμπληρώνουν τα κενά που προκύπτουν από την ταχύτερη διαδικασία.

Αν η ομάδα καταφέρει να μειώσει σημαντικά τους χρόνους εξέτασης χωρίς να θυσιαστεί η ακρίβεια, θα φέρει νέα εποχή στη μαγνητική τομογραφία, επιτρέποντας σε περισσότερους ασθενείς να εξετάζονται σε λιγότερο χρόνο, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος της εξέτασης. Επιπλέον, η μαγνητική τομογραφία ίσως να μπορέσει κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τις ακτινογραφίες ή τον αξονικό τομογράφο.