Οι εργαζόμενοι της Google αντιδρούν στη λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης της Κίνας

Ζητούν διαφάνεια και ηθική
17 Αυγούστου 2018 06:22
Οι εργαζόμενοι της Google αντιδρούν στη λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης της Κίνας

Ένας από τους τρόπους που θα μπορέσει επιτέλους η Google να “μπει” στην Κίνα, είναι να συμμορφωθεί με τους νόμους της. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσφέρει μία λογοκριμένη μορφή της μηχανής αναζήτησής της, που θα περιέχει μόνο αποτελέσματα θεμάτων τα οποία επιτρέπονται από την κυβέρνηση να συζητιούνται. Η κωδική ονομασία αυτής της custom μηχανής αναζήτησης είναι Dragonfly.

Όπως αναφέρει όμως το BuzzFeed όμως, οι εργαζόμενοι της Google αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και διαμαρτύρονται έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 1000 υπογραφές.

Πολλοί από εμάς πιστεύουν πως το Dragonfly αποτελεί μία απειλή προς την ελευθερία της έκφρασης και προς την πολιτική διαφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο και παραβιάζει τις αρχές μας περί τεχνητής νοημοσύνης. Ως εταιρία και ως άτομα έχουμε την ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για να καλυτερεύσουμε τον κόσμο, όχι να υποστηρίξουμε τον κοινωνικό έλεγχο, τη βία και την καταπίεση. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι Ηθικές Αρχές μας στα χαρτιά, δεν είναι αρκετές για να διασφαλίσουμε ηθικές αποφάσεις. Χρειαζόμαστε μηχανισμούς διαφάνειας, επίβλεψης και λογοδοσίας, έτσι ώστε να επιτρέψουμε την καλά πληροφορημένη και ηθική επιλογή μέσω της διαβούλευσης σε όλο το φάσμα της εταιρίας. – Εσωτερικό email μεταξύ εργαζομένων της Google 

Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη διαφάνεια, μια θέση στο τραπέζι και μια δέσμευση σε ξεκάθαρες και ανοικτές πρακτικές: Οι υπάλληλοι της Google πρέπει να ξέρουμε τι δημιουργούμε.

Το Project Dragonfly έχει καλυφθεί από μυστικότητα, με υπαλλήλους που εργάζονται πάνω σε αυτό να αποκαλύπτουν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία πως έχουν οδηγίες να το κρατήσουν κρυφό από τους συναδέλφους τους. Η επίσημη θέση της Google είναι πως δε σχολιάζει πάνω “σε φήμες σχετικά με μελλοντικά σχέδια”. Από την άλλη όμως ο Sundar Pichai απευθύνθηκε στους εργαζομένους λέγοντας πως η μηχανή αναζήτησης για την Κίνα είναι στα πολύ αρχικά στάδια ανάπτυξης και αποτελεί απλά ένα διερευνητικό project.

Δεν είμαστε κοντά στο να κυκλοφορήσουμε ένα προϊόν αναζήτησης στην Κίνα. Και αν θα το κάνουμε ή όχι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. – Sundar Pichai σύμφωνα με απόσπασμα που εξασφάλισε το Bloomberg