Τα ρομπότ μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις των παιδιών

Το “robot influence” είναι πλέον επίσημος όρος
16 Αυγούστου 2018 08:47
Τα ρομπότ μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις των παιδιών

Μία έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Plymouth, αποκαλύπτει πως τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο να διαμορφώσουν απόψεις επηρεασμένες από τις “απόψεις” των ρομπότ. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα πραγματοποίησαν το λεγόμενο Asch Paradigm, ένα τεστ που μελετά τη συμμόρφωση. Σε αυτό τους ζητήθηκε να βρουν δύο γραμμές οι οποίες ταιριάζουν μεταξύ τους στο μήκος.

Όταν τα παιδιά ηλικίας 7-9 ετών αφέθηκαν μόνα τους στο δωμάτιο είχαν ποσοστό επιτυχίας 87% κατά μέσο όρο. Όταν στο πείραμα προστέθηκαν τα ρομπότ, τα ποσοστά έπεσαν στο 75% και από τις λάθος απαντήσεις, το 74% προέρχονταν από τις απαντήσεις που πρότειναν τα ρομπότ.

Οι άνθρωποι συχνά ακολουθούν τις απόψεις άλλων και ξέρουμε εδώ και και πολύ καιρό πως είναι δύσκολο να αντισταθείς να υιοθετήσεις απόψεις από τον κόσμο γύρω μας. Το γνωρίζουμε αυτό ως συμμόρφωση. Αλλά καθώς τα ρομπότ σύντομα θα βρεθούν στα σπίτια μας και στο χώρο εργασίας μας, αναρωτιόμαστε αν οι άνθρωποι θα συμμορφωθούν με τα ρομπότ. – Tony Belpaeme, καθηγητής ρομποτικής

Το γεγονός πως τα παιδιά τείνουν να εμπιστεύονται τα ρομπότ χωρίς δεύτερη σκέψη προκαλεί ηθικά ερωτήματα και οι ερευνητές ζητούν από την κοινότητα της ρομποτικής να δημιουργήσει δικλείδες ασφαλείας για τα παιδιά.

Αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα είναι πως οι ενήλικες δε συμμορφώνονται με αυτά που λένε τα ρομπότ. Αλλά όταν κάναμε το πείραμα σε παιδιά, αυτά συμμορφώθηκαν. Μας δείχνει πως τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη σχέση με τα ρομπότ από τους ενηλίκους, το οποίο γεννά το ερώτημα: κι αν τα ρομπότ πρότειναν για παράδειγμα ποια προϊόντα να αγοράσουμε ή τι να σκεφτούμε;