A.I. εντοπίζει χιλιάδες επιπλέον επιστήμονες που προσπέρασε το Wikipedia

Γράφει και πρόχειρο άρθρο αν χρειαστεί
09 Αυγούστου 2018 10:07
A.I. εντοπίζει χιλιάδες επιπλέον επιστήμονες που προσπέρασε το Wikipedia

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επικριθεί για την τάση της να διαιωνίζει διάφορες προκαταλήψεις της κοινωνίας, παρόλο που μάχεται ενάντια σε αυτές αρκετές φορές. Έτσι, με τη βοήθεια του machine learning πλέον υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης επιστημονικών άρθρων και επιστημόνων που το Wikipedia για πολλούς και διάφορους λόγους παρέλειψε να αναφέρει. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε μια startup εταιρία ονόματι Primer ώστε να επιδείξει τις δυνατότητες της στην φυσική επεξεργασία γλωσσών, κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο αλλά μια ζωηρή υποκατηγορία των A.I. που ασχολείται με κατανόηση και δημιουργία κειμένων. 

Σε ένα από τα demo η ΑΙ σύνταξε ένα άρθρο για την Teresa Woodruff, μια επιστήμονα η οποία δεν έχει σελίδα στο Wikipeda, ωστόσο το όνομα της βρέθηκε στη λίστα  των "ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή" του περιοδικού Times. 

Ο John Bohannon, επικεφαλής της Primer, εξήγησε σε blog post του πως η εταιρία δημιούργησε αυτή τη μηχανή εκμάθησης. η οποία διάβασε περί τα 500 εκατομμύρια άρθρα, φίλτραρε τις σημαντικότερες προσωπικότητες από αυτά και μετά έγραψε ένα πρόχειρο άρθρο για αυτούς και τη δουλειά τους. Το εργαλείο ονομάστηκε Quicksiler προς τιμήν του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Neal Stephenson. 

Ουσιαστικά στόχος της Primer είναι να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στο Wikipedia, τους αρθρογράφους του και να εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων του ευκολότερα. Μάλιστα το Quicksilver μπορεί να συντηρήσει άρθρα στο Wikipedia και να εντοπίσει ποια δεν έχουν ενημερωθεί για πολύ καιρό.