Ρωσία: Πρόστιμα σε social media για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων

Τα websites υπεύθυνα για τα σχόλια των χρηστών τους
24 Ιουλίου 2018 08:26
Ρωσία: Πρόστιμα σε social media για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων

Ένα νέο νομοσχέδιο προωθεί η ρωσική Δούμα, το οποίο θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλλει πρόστιμα σε social media και websites για όσα σχόλια χρηστών κρίνονται ανακριβή ή ψευδή. Αν ψηφιστεί, websites με πάνω από 100.000 ημερήσιους επισκέπτες και τμήμα σχολίων θα πρέπει να αφαιρούν ανακριβείς πληροφορίες που αναρτώνται από τους χρήστες μέσα σε 24 ώρες, αλλιώς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ρουβλιών (€680.000).

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να περιορίσει τις ψευδείς ειδήσεις και τη διάδοσή τους, ωστόσο έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις που μιλούν για λογοκρισία. Πολλοί κάνουν λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο εμφανίζεται ως ένας τρόπος για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και την αποφυγή της παραπληροφόρησης, ωστόσο αυτού του τύπου οι προσπάθειες καταλήγουν συνήθως στην αύξηση της εξουσίας της κυβέρνησης και της λογοκρισίας.

Οι περιπτώσεις περιορισμού των social media για τον έναν ή τον άλλο λόγο φαίνεται πως είναι μία ολοένα και πιο συνηθισμένη τακτική κυβερνήσεων, με την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, την Ουγκάντα, την Αλγερία και άλλες χώρες να παίρνουν διάφορα μέτρα μέσα στο 2018.