Google: Τα κλειδιά ασφαλείας είναι η απόλυτη προστασία για τους λογαριασμούς σας

Ούτε ένα περιστατικό παραβίασης από το 2017
24 Ιουλίου 2018 07:58
Google: Τα κλειδιά ασφαλείας είναι η απόλυτη προστασία για τους λογαριασμούς σας

Με τόσους online λογαριασμούς που διαθέτουμε, τα passwords τείνουν να μην είναι πλέον και τόσο ασφαλή. Βάζουμε το ίδιο παντού για να το θυμόμαστε, βάζουμε κάτι εύκολο το οποίο μπορεί εύκολα να το μαντέψει κάποιος μελετώντας μερικές πληροφορίες μας στα social media, αλλά ακόμα και αν δεν το μαντέψει κάποιος, υπάρχουν οι brute force επιθέσεις. Για αυτό το λόγο η πιστοποίηση δύο βημάτων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ενώ αυξάνονται σε χρήση και τα hardware κλειδιά ασφαλείας.

Ειδικά το τελευταίο φαίνεται πως αποτελεί την απόλυτη ασφάλεια για τους λογαριασμούς σας. Σύμφωνα με αναφορά της Krebs on Security, οι σχεδόν 90.000 υπάλληλοι της Google που χρησιμοποιούν hardware κλειδί ασφαλείας δεν υπέστησαν καμία επίθεση από τότε που ξεκίνησαν να τα χρησιμοποιούν το 2017. Η Google επιβεβαίωσε την αναφορά συμπληρώνοντας πως “δεν είχαμε καμία αναφορά ή επιβεβαίωση λογαριασμού ο οποίος παραβιάστηκε από τότε που ενσωματώσαμε τα κλειδιά ασφαλείας στην Google”.

Για όσους δε γνωρίζουν, τα hardware κλειδιά ασφαλείας είναι ουσιαστικά USB στικάκια τα οποία όταν συνδεθούν σε έναν υπολογιστή, πιστοποιούν το χρήστη που τα χρησιμοποιεί. Έτσι, ακόμα και αν ένας hacker κατάφερνε με κάποιο τρόπο να βρει το password σας, αν δεν είχε το κλειδί ασφαλείας δε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό ή τον υπολογιστή σας. Και ενώ το σύστημα αυτό έχει τις αδυναμίες του μιας και βασίζεται σε ένα φυσικό αντικείμενο το οποίο μπορεί να χάσετε και πρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας, θεωρείται ακόμα πιο ασφαλές από την πιστοποίηση δύο βημάτων μέσω SMS. Όλο και περισσότερες εταιρίες έχουν ξεκινήσει να υποστηρίζουν τη χρήση hardware κλειδιού ασφαλείας, όπως το Facebook, το Twitter, ο Firefox και φυσικά ο Chrome.