Αποκαρδιωτική ξανά η πορεία της Apple στην Ινδία

Νούμερα πωλήσεων που απογοητεύουν σύμφωνα με τις αναφορές
17 Ιουλίου 2018 05:06
Αποκαρδιωτική ξανά η πορεία της Apple στην Ινδία

Αδιαμφισβήτητα, μια από τις μεγαλύτερες αγορές κινητών τηλεφώνων στον κόσμο δεν είναι άλλη από εκείνη της Ινδίας. Η χρηματοοικονομική της κατάσταση παραταύτα, επιτάσσει από τους παραγωγούς αυτών την ανάπτυξη και πώληση συσκευών όπου η τιμή τους βρίσκεται περισσότερο "κοντά στο κόστος". Εταιρίες όπως η Google, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το υπέρογκο πλήθος των χρηστών της εν λόγω περιοχής, έχουν καιρό τώρα πια ρίξει στο τραπέζι τις προτάσεις τους, με την Go έκδοση του Android (και της εφάμιλλης φιλοσοφίας εφαρμογές του) να λύνουν, από μια πιο software προοπτική, το πρόβλημα που αποτελεί η χρήση ενός τόσο low-end hardware.

Στην αντίπερα όχθη, ο αμερικάνικος κολοσσός που ακούει στο όνομα Apple και φημίζεται για τις καθόλα high-end προτάσεις του, δε βιάστηκε ιδιαίτερα να μπει στο χορό, αφού με αισθητή καθυστέρηση έκανε εν τέλει την αρκετά ελπιδοφόρα είσοδο του μόλις πριν ένα χρόνο. Η εταιρία ξεκίνησε δυναμικά και παρότι μετέφερε την παραγωγή των iPhone 6S και iPhone SE εγχώρια έτσι ώστε να αποφύγει τους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς (κατεβάζοντας παράλληλα λίγο ακόμη το κόστος), δεν κατάφερε να επιτύχει τα προσμενόμενα νούμερα, σημειώνοντας κάτι παραπάνω από μόλις τρία εκατομμύρια πωλήσεις. Ως βήμα κάποιων σημαντικών διαρθρωτικών κινήσεων εντός της επιχείρησης στην Ινδία, τρία στελέχη πωλήσεων της Apple βρέθηκαν εκτός της εταιρίας, με μερικές ενδιαφέρουσες αναφορές να εικάζουν τις τελευταίες ημέρες πως η κατάσταση οδεύει "από το κακό στο χειρότερο".

Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η Apple εξακολουθεί να διανύει μια αποκαρδιωτική πορεία, αφού και το τρέχον έτος τα νούμερα της απογοητεύουν - αυτή τη φορά ακόμη περισσότερο. Φαίνεται πως η εταιρία έχει πωλήσει λιγότερες από ένα εκατομμύριο συσκευές το πρώτο μισό του 2018, πράγμα που ενδεχομένως να μεταφραστεί σε λιγότερες από δύο εκατομμύρια συνολικά πωλήσεις για ολόκληρο το έτος. Παράλληλα, μια ακόμη αναφορά (της Counterpoint Research) έρχεται τρόπον τινά να πιστοποιήσει την εγκυρότητα της πρώτης, αφού τα αποτελέσματά της συνάδουν απόλυτα με εκείνη. Σύμφωνα με τα στατιστικά, η Apple δεν κατέχει παρά μόνο το 2% της Ινδικής αγοράς κινητών τηλεφώνων.

Πρόκειται για μια γιγαντιαία διαφορά μεταξύ των αντίπαλων εταιριών, μια που δεν πτοεί όμως το "μήλο", το οποίο εξακολουθεί ακάθεκτο να επιμένει. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Apple αποτελεί αυτή τη στιγμή την πλουσιότερη εταιρία στο πλανήτη, παρά τις αισθητά λιγότερες πωλήσεις της.