Ο Threadripper 2990X των 32 πυρήνων κυκλοφορεί τον Αύγουστο;

Σύμφωνα με τις διαρροές η τιμή του δεν θα ξεπερνά τα $1.770
11 Ιουλίου 2018 06:49
Ο Threadripper 2990X των 32 πυρήνων κυκλοφορεί τον Αύγουστο;

Η άξαφνη παρουσίαση του 28 πυρήνων CPU της Intel, από μια καθαρά "μαρκετίστικη" προοπτική, δεν ήταν τόσο βαρύγδουπη όσο ήλπιζε πως θα είναι, αφού λίγες μόλις ώρες μετά, ο αιώνιος αντίπαλος και αντίζηλός της, AMD, ανακοίνωσε και αυτός ένα αντίστοιχο θηρίο μερικών παραπάνω πυρήνων (και ακόμη περισσότερων νημάτων). Λόγος φυσικά για την top-tier επιλογή που θα προσφέρει κατά τη διάθεσή της η δεύτερη γενιά των Threadripper επεξεργαστών - τον 2990X. Πρόκειται για ένα πραγματικό τέρας επιδόσεων που απαρτίζεται από 32 cores και 64 threads, λειτουργώντας στα 3.4GHz και αγγίζοντας παράλληλα σε boost λειτουργία χρονισμούς που ξεπερνούν τα 4GHz. Θέλοντας παραταύτα να δώσει μια ακόμη πιο ηχηρή - ή πιο απτή θα έλεγε κανείς - σφαλιάρα στον ανταγωνισμό, φαίνεται πως η κόκκινη (αν οι φήμες αληθεύουν), θα φέρει για ακόμη μια φορά προ εκπλήξεως της Intel, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν περιθώρια συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, η AMD φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στη διάθεση του Theadripper 2990X, ακολουθώντας κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει στο παρελθόν, αφού ανώνυμες πηγές εικάζουν το ενδεχόμενο μιας αυγουστιάτικης κυκλοφορίας. Η ίδια, βάσει μιας δεύτερης φήμης που κάνει το γύρο του διαδικτύου αυτές τις ημέρες, δε θα "χτυπήσει" μόνο γρήγορα, αλλά και στο σημείο όπου ο μπλέ γίγαντας των ημιαγωγών πονάει περισσότερο - στην τιμή. Ενώ το 28 πυρήνων και 5GHz μοντέλο της Intel φημολογείται πως θα κοστίζει περίπου $10.000 δολάρια, η πρόταση της AMD ενδέχεται να μην ξεπερνά τα €1,500. Πρόκειται για μια χαοτική διαφορά, η οποία της χαρίζει την "αγία τριάδα" ενός επιτυχημένου προϊόντος: αρκετά ταχύτερη διάθεση, άκρως ανταγωνιστική τιμή και αισθητά αυξημένες επιδόσεις (σε σύγκριση με την αντίστοιχη πρόταση του ανταγωνισμού).

Όπως πάντα, να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για φήμες, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι να πραγματοποιηθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση τίποτα από τα παραπάνω δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δεν βρισκόμαστε παρά στην αρχή ακόμη ενός επικείμενου πολέμου, που μόνο ευεργετικός μπορεί να αποβεί για το μέσο καταναλωτή.