Κάπως έτσι θα είναι το rover της Airbus που θα πάει στον Άρη

Θα συγκεντρώσει δείγματα εδάφους και θα επιστρέψει στη Γη
10 Ιουλίου 2018 06:40
Κάπως έτσι θα είναι το rover της Airbus που θα πάει στον Άρη

Η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) συμφώνησαν τον Απρίλιο να εξετάσουν το κατά πόσο είναι εφικτό να φέρουμε δείγματα εδάφους από τον Άρη πίσω στη Γη. Έτσι η Airbus κέρδισε ένα συμβόλαιο αξίας €4.45 εκατομμυρίων από την ESA για την ανάπτυξη ενός rover το οποίο θα μπορέσει να πάει στον Άρη, να συλλέξει δείγματα και να επιστρέψει τα δείγματα αυτά. Να σημειώσουμε πως αυτή η αποστολή είναι διαφορετική από το ExoMars rover το οποίο έχει πολύ πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Το Mars 2020 rover της NASA λοιπόν, θα συλλέξει δείγματα και θα τα αποθηκεύσει σε 30 σωλήνες, τους οποίους έπειτα θα αφήσει σε διάφορα σημεία. Το rover της Airbus θα φτάσει στον Άρη το 2026, θα εντοπίσει αυτούς τους σωλήνες, θα οδηγήσει αυτόνομα προς την τοποθεσία τους, θα τους μαζέψει με ένα ρομποτικό χέρι και θα τους αποθηκεύσει.

Το rover θα ζυγίζει περίπου 130kg και θα πρέπει να καλύπτει αυτόνομα μεγάλες αποστάσεις, σχεδιάζοντας τη διαδρομή του εκ των προτέρων κάθε μέρα. Το όχημα μπορεί να χρειαστεί έως 150 μέρες για να συλλέξει όλα τα δοχεία που θα αφήσει πίσω του το Mars 2020 rover και έπειτα θα επιστρέψει στην τοποθεσία του πυραύλου που το έφερε στον Άρη. Εκεί, θα τοποθετήσει τους σωλήνες πίσω στον πύραυλο, ο οποίος θα εκτοξευθεί ξανά με τη σειρά του για να επιστρέψει στη Γη.