Η NASA θέτει εκτός λειτουργίας το Kepler για να εξοικονομήσει καύσιμα

Θέλει και χρόνο για να αναλύσει τον τεράστιο όγκο δεδομένων
07 Ιουλίου 2018 06:15
Η NASA θέτει εκτός λειτουργίας το Kepler για να εξοικονομήσει καύσιμα

Η NASA  ανακοίνωσε και επίσημα πως θα θέσει το διαστημικό σκάφος Kepler - γνωστό με το παρατσούκλι “Κυνηγός Πλανητών” – σε sleep mode για να διατηρήσει τα καύσιμά του. Η ομάδα του Kepler διαπίστωσε πως υπήρξε μία ξαφνική πτώση στην πίεση των καυσίμων, υποδεικνύοντας έτσι πολύ χαμηλή στάθμη αυτών.

Έτσι το Kepler σταματά τις επιστημονικές παρατηρήσεις μέχρι τις 2 Αυγούστου οπότε και θα στρέψει την κεραία του στη Γη για να μπορέσουν οι επιστήμονες να κατεβάσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων για να τα αναλύσουν. Στις 6 Αυγούστου θα ξεκινήσει ξανά την καταγραφή δεδομένων μέχρι να εξαντληθούν τα καύσιμά του.

Το Kepler εκτοξεύτηκε το 2009 και έκτοτε μας παρέχει μια συνεχόμενη ροή δεδομένων. Χάρη σε αυτό έχουμε επιβεβαιώσει την ύπαρξη 2.650 εξωπλανητών, ενώ το σκάφος ήδη έχει ξεπεράσει κατά πολύ την εκτιμώμενη διάρκεια λειτουργίας του η οποία ήταν αρχικά τρία χρόνια. Από τις 12 Μαΐου το Kepler έχει στρέψει το φακό του στον αστερισμό του Καρκίνου για τον εντοπισμό εξωπλανητών. Ακόμα κι αν η αποστολή του τελειώσει μαζί με τα καύσιμά του, οι επιστήμονες θα έχουν μπροστά τους χρόνια ανάλυσης των δεδομένων, τα οποία υπολογίζονται πως θα παράγουν ακόμα 1.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις τα επόμενα χρόνια.

Tags: