Ακόμα και "τυφλό", το ρομπότ Cheetah ανεβαίνει σκάλες με εμπόδια

“Νιώθει” τον κόσμο γύρω του
06 Ιουλίου 2018 07:57
Ακόμα και

Οι κάμερες είναι βασικό στοιχείο της όρασης των μηχανών, ωστόσο πολλές φορές δεν είναι πρακτικές αφού οι συνθήκες μπορεί να είναι σκοτεινές ή χαοτικές. Το MIT εξόπλισε τη νέα έκδοση του Cheetah ρομπότ του με ένα διαφορετικό σύστημα αίσθησης του περιβάλλοντος. Το Cheetah 3 μπορεί να τρέξει, να σκαρφαλώσει και να πηδήξει εμπόδια, όντας…τυφλό. Οι σχεδόν αιλουροειδείς αισθήσεις του προέρχονται από αλγορίθμους οι οποίοι επεξεργάζονται στοιχεία και επιλέγουν τον καλύτερο τρόπο κίνησης, περίπου όπως εμείς βρίσκουμε το δρόμο για το μπάνιο μέσα στη νύχτα.

Ένας από τους αλγόριθμους χρησιμοποιεί επιταχυνσιόμετρα, γυροσκόπια και αισθητήρες θέσης στις αρθρώσεις των ποδιών για να υπολογίσει τις πιθανότητες επαφής των ποδιών με επιφάνειες, να παράγει δύναμη για την κίνηση και να αντιληφθεί πότε βρίσκονται στον αέρα. Με απλά λόγια, όταν το Cheetah πατήσει σε ένα μη αναμενόμενο εμπόδιο, συμπεραίνει για κάθε πόδι αν πρέπει να δώσει δύναμη ή να σηκωθεί.

Ένας άλλος αλγόριθμος προβλέπει τη θέση του ρομπότ και τη στάση του, έτσι ώστε να αντιδράσει γρήγορα σε κάθε απρόβλεπτη κατάσταση. Ακόμα κι αν σπρώξει κάποιος το ρομπότ, αυτό θα ξέρει πώς να επιστρέψει στη θέση που ήταν.

Το MIT θεωρεί πως αυτή η τεχνολογία θα παίξει συμπληρωματικό ρόλο στα ρομπότ, κυρίως για στιγμές που οι κάμερες δεν είναι αποτελεσματικές, ενώ ανοίγει νέους ορίζοντες σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.