Η τεχνητή νοημοσύνη που εξειδικεύεται στα debate

To Project Debater της IBM θα σας αλλάξει άποψη
21 Ιουνίου 2018 04:00
Η τεχνητή νοημοσύνη που εξειδικεύεται στα debate

Η IBM έκανε την Δευτέρα την πρώτη δημόσια επίδειξη του Project Debater, μια τεχνητή νοημοσύνη που εξειδικεύεται στα debate και μπορεί να αναπαράγει πειστικά επιχειρήματα επάνω σε κάθε θέμα, ακόμη και σε κάτι στο οποίο δεν έχει εκπαιδευτεί.

Το Project Debater αναμετρήθηκε με τους δύο καλύτερους debaters στον κόσμο, τον πρωταθλητή στον τομέα Noa Ovadia και τον Dan Zafrir. Ο κάθε διαγωνιζόμενος είχε 4 λεπτά για να κάνει μια αρχική δήλωση, άλλα τέσσερα λεπτά για να αντικρούσει τα επιχειρήματα του άλλου και τέλος μια κατακλείδα 2 λεπτών. Αξίζει να σημειώσουμε πως ούτε ο υπολογιστής ούτε και ο ανθρώπινος παράγοντας γνώριζαν το θέμα που θα διαγωνιζόντουσαν.

Τελικά οι άνθρωποι κατάφεραν να νικήσουν τον υπολογιστή και στις δύο αναμετρήσεις, ωστόσο στην κατηγορία “knowledge enrichment”, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερνε πάντα να σκοράρει πολύ περισσότερο. Κατά την διάρκεια της ακρόασης από το κοινό τουλάχιστον 9 άτομα άλλαξαν την γνώμη τους για το θέμα αφού άκουσαν την άποψη της ΑΙ.

Ο Arvind Krishna Research Director της IBM, είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη έκανε μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια. Πριν δύο χρόνια μπορούσε να κάνει μόνο μία ή δύο καλές προτάσεις, μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους όμως ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει σε ένα διάλογο.