Εκτός App Store οι εφαρμογές που πωλούν τα δεδομένα σας

Αυστηρό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του ηλεκτρονικού καταστήματος της Apple
14 Ιουνίου 2018 04:25
Εκτός App Store οι εφαρμογές που πωλούν τα δεδομένα σας

Το σύνολο των εφαρμογών που κατακλύζουν τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, δεν είναι περίεργο να ζητούν άδεια πρόσβασης σε διάφορα τμήματα της συσκευής σας. Για παράδειγμα, η πρόσβαση στη λίστα των επαφών σας, επιτρέπει σε τρίτες εφαρμογές VoIP, ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά και κοινωνικά δίκτυα να δημιουργήσουν τηλεφωνικούς καταλόγους, να σας συνδέσουν με φίλους και γνωστούς, καθώς ακόμη και να αναλάβουν την προβολή των μηνυμάτων που λαμβάνεται μέσω του παρόχου σας. Παραταύτα, αρκετές είναι εκείνες που καταχράζονται αυτήν τους την ελευθερία, πωλώντας τις πληροφορίες που εξάγουν από τα δεδομένα σας σε τρίτες διαφημιστικές εταιρίες.

Αν είστε βέβαια χρήστης κάποιου κινητού τηλεφώνου της Apple σας έχουμε καλά νέα, αφού σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg, η εταιρία έκανε πριν από λίγες ημέρες μερικές πολύ ενδιαφέροντες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που περιβάλει το App Store. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη θέσπιση περιορισμών στον τρόπο που επιτρέπει να διαχειρίζονται οι εφαρμογές την πρόσβαση τους στην επαφές της συσκευής σας, δείχνοντας έτσι την αγανάκτηση της επί του θέματος (ύστερα του γνωστού σκανδάλου που ταρακούνησε το διαδίκτυο συθέμελα). Αυτό σημαίνει πως οι εφαρμογές που θα "πιαστούν" να κάνουν άνομη χρήση των δεδομένων σας - να αποτελείται δηλαδή εσείς το προϊόν της εκάστοτε εφαρμογής και όχι εκείνη το προϊόν σας - θα αφαιρούνται από τα ράφια του ηλεκτρονικού καταστήματος της Apple πάραυτα.

Θολό παραμένει βέβαια το τοπίο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία θα επιβάλει αλλά και θα ελέγχει την τήρηση των εν λόγω περιορισμών. Ίσως ακόμη όμως και η ύπαρξη αυτών να σταθεί αποθαρρυντικά στις βλέψεις των επιτήδειων.