MacOS Mojave με Dark mode και προσοχή στην ιδιωτικότητα

Η καρδιά των Mac γίνεται καλύτερη
04 Ιουνίου 2018 18:27
MacOS Mojave με Dark mode και προσοχή στην ιδιωτικότητα

Πάλι στη σκηνή του WWDC 2018 βρέθηκε ο επικεφαλής του software της Apple, Greg Federighi για να ανακοινώσει την επόμενη έκδοση του macOS. Ο λόγος για το macOS Mojave, που έχει ως σκοπό να κάνει την καρδιά των Mac ακόμη καλύτερη. Αρχικά έγινε γνωστό πως το Dark Mode θα υιοθετηθεί επιτέλους με το MacOS Mojave σε όλο το μήκος και το πλάτος του λειτουργικού, ακόμη και στο XCode, με τους προγραμματιστές που βρισκόντουσαν στη σκηνή να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. 

 

Σε άλλα χαρακτηριστικά το Mojave φέρνει το Desktop Stacks για αυτόματη οργάνωση και ομαδοποίηση της επιφάνειας εργασίας σας είτε πρόκειται για εικονίδια, έγγραφα ή φωτογραφίες. Τέρμα πλέον στις επιφάνειες εργασίες που γίνεται χαμός από πεταμένα εικονίδια από εδώ και από εκεί. Το βελτιωμένο Finder έρχεται με αυτοματοποιημένες δράσεις και συντομεύσεις, όπως ομαδική δημιουργία pdf εγγράφων και τη δημιουργία βίντεο ή και παρουσιάσεων. 

 

Τα Screenshots γίνονται δυνατότερο εργαλείο στο Mojave. Μόλις βγάλετε ένα στιγμιότυπο εμφανίζονται αυτόματα μια ποικιλία εργαλείων για να τα μοντάρετε ή να τα κόψετε όπως επιθυμείτε. Ακόμη, μπορείτε να καταγράψετε βίντεο της επιφάνειας εργασίας στο MacOS όσο εύκολα γίνεται στο iOS και το iPhone. 

Continuity Camera: Βγάλτε φωτογραφία από το iPhone σας δίνοντας την εντολή από το Mac και αυτό μεταφέρεται αυτόματα και απευθείας στο Mac και εκεί ακριβώς που το θέλετε. Ένα χαρακτηριστικό που θα είναι χρήσιμο για να σκανάρετε έγγραφα κτλ. 

Όπως έγινε με το iOS 12 και το iPad, οι εφαρμογές Stocks, News και Voice Memo έρχονται στο Mojave και τα Mac. Ουσιαστικά αυτό αποτελεί και τον ερχομό των iOS εφαρμογών και το port τους στο MacOS και το αντίστροφο, κάτι που θα επιτραπεί στους developers από το 2019. 

Ασφάλεια και ιδιωτικότητα: Η Apple είναι αφοσιωμένη στον τομέα αυτό και βελτιώνει περισσότερο την ασφάλεια στο Mojave, καθώς προσφέρει προστασία δεδομένων στα πάντα από το Time Machine μέχρι το μικρόφωνο και την κάμερα σας. 

Το Safari παίρνει και αυτό σοβαρά το θέμα της ιδιωτικότητας, με την Apple να ρίχνει μάλιστα τη δική της σπόντα στο Facebook. Έτσι, θα κλείνει παντός τύπου cookies και κάθε διαφήμιση που σας ακολουθεί μέσω αυτών, ακόμη και των like, share κουμπιών των ιστοσελίδων. Ακόμη, θα προστατεύει τα δεδομένα σας με το να μην αποκαλύπτει στις ιστοσελίδες διάφορα στοιχεία του Mac σας. 

Όσον αφορά το Mac App Store, όπως το App Store πέρυσι έτσι και αυτό φέτος θα έρθει με ανανεωμένη εμφάνιση και ουσιαστικά θα λειτουργεί όπως γίνεται στο iOS 11. Μάλιστα, η Apple ανακοίνωσε τον ερχομό του Office 365 της Microsoft στο νέο της ψηφιακό κατάστημα. 

Η διάθεση του macOS Mojave θα γίνει αυτόν τον χειμώνα και η developer beta ξεκινάει από σήμερα.