iOS 12: Έρχεται με έμφαση στην απόδοση σε όλες τις συσκευές

Θα διορθώσει τα κακώς κείμενα του iOS 11
04 Ιουνίου 2018 17:12
iOS 12: Έρχεται με έμφαση στην απόδοση σε όλες τις συσκευές

Ο Greg Federighi της Apple ανακοίνωσε αναμενόμενα την ύπαρξη του iOS 12, ξεκινώντας γρήγορα-γρήγορα την παρουσίαση της νέας έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος. Βέβαια, δεν παρέλειψε να δώσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το iOS όπως το ότι το 95% των καταναλωτών είναι ευχαριστημένο με αυτό και πως πρόκειται για το OS με τη γρηγορότερη υιοθέτηση από τη βάση χρηστών του, μιας και το iOS 11 βρίσκεται στο 81% του 1 δισεκατομμυρίων συσκευών της εταιρίας, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, δηλαδή το Android που βρίσκεται μόλις στο 6%. 

Ας πάμε στο ψητό όμως που πρόκειται για το iOS 12 και όπως αναμενόταν, θα διορθώσει τα κακώς κείμενα που δημιούργησε το iOS 11, που κατά κοινή ομολογία θεωρείται η χειρότερη και πιο προβληματική έκδοση του iOS από την εποχή του iOS 9. Ο Federighi ξεκίνησε να απαριθμεί τις βελτιώσεις που θα φέρει η νέα έκδοση. Φέρνοντας ως παράδειγμα το iPhone 6 Plus μια συσκευή που βγήκε το 2014 ανέφερε ότι το iOS 12 θα φορτώνει τις εφαρμογές κατά 40%. Η κάμερα θα ανοίγει κατά 70% γρηγορότερα και το πληκτρολόγιο δεν θα σας εκνευρίζει και θα εμφανίζεται κατά 50% πιο γρήγορα.

Επίσης, η σελίδα του share στο iOS 12 -που όσοι έχουν συσκευές από το 6S και πριν ξέρουν πόσο αργεί να εμφανιστεί- θα εμφανίζεται δυο φορές γρηγορότερα, ενώ οι εφαρμογές γενικότερα θα φορτώνουν δυο φορές γρηγορότερα ενώ η συσκευή είναι ήδη βεβαρημένη. Γενικότερα, πρόκειται για σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση που θα δώσουν ανάσα στις παλιότερες iOS συσκευές, όπως τις αξίζει.

Το iOS 12 θα φέρει τη νέα εφαρμογή "Measure" για να μετράτε αποστάσεις, αντικείμενα, μήκη και εμβαδά με τη βοήθεια του Augmented Reality εύκολα και γρήγορα. Ακόμη, το Photos αποκτά το "For You feed, μαζεύοντας τις καλύτερες φωτογραφίες για αυτές που νοιάζεστε περισσότερο, κάτι που κάνει ήδη το Google Photos, με την Apple να σπρώχνει περισσότερο τις Α.Ι. δυνατότητες εδώ. 

Στις αναβαθμίσεις της Siri βρίσκουμε τις συντομεύσεις (Shortcuts). Επίσης, θα μπορείτε να κάνετε απλές καθημερινές δραστηριότητες και η Siri να μαθαίνει από αυτές, φτιάχνοντας από πριν κιόλας προτάσεις για την καθημερινότητα σας. Π.χ. να προτείνει να σας παραγγέλνει κάθε πρωί τον καφέ σας ή να σας υπενθυμίζει να πάτε γυμναστήριο. To νέο Shortcuts app είναι ικανό να δημιουργήσει συντομεύσεις για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, εφόσον το υποστηρίζουν οι εφαρμογές. 

Το ανανεωμένο News app καταπολεμά τα Fake News με έγκυρες πηγές επιλεγμένες από την Apple και εμφανίζεται ακόμη πιο ομορφότερα στο iPad. Το Stocks App ενσωματώνει πλέον το News app εμφανίζοντας ειδήσεις από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και έρχεται και στο iPad, εκμεταλλευόμενο τη μεγαλύτερη οθόνη του. Το Voice Memo γίνεται ευκολότερο στη χρήση και επίσης έρχεται και στο iPad, με iCloud υποστήριξη. Το Carplay θα υποστηρίζει επιτέλους 3rd party εφαρμογές πλοήγησης όπως το Google Maps. 

Όπως φημολογούταν, η Apple μας σύστησε σε ένα σετ ενσωματωμένων εφαρμογών για να βελτιωθεί η διαχείριση του χρόνου σας και να ξέρετε π.χ. πόσο πολύ ξεχνιέστε στο κινητό σας, ώστε να βελτιωθεί ο χρόνος τον οποίο ξοδεύετε στην iOS συσκευή σας. Όλα αυτά θα γίνονται από το πάνελ ελέγχου ονόματι Digital Health που θα σας υπενθυμίζει ότι φάγατε πολύ ώρα σκρολλάροντας στο Instagram για παράδειγμα. Άλλη μια εφαρμογή που θα βοηθάει στο όλο εγχείρημα είναι το εξελιγμένο Do Not Disturb app που κατά τη διάρκεια του ύπνου και να το ρυθμίσετε πότε θα αρχίζει και πότε θα τελειώνει άμεσα από το Control Center. 

Οι Ειδοποιήσεις γίνονται περισσότερο παραμετροποιήσιμες. Το κυριότερο όμως είναι ότι επιτέλους θα υπάρχουν ομαδικές ειδοποιήσεις κάτι που έχει εδώ και χρόνια το Android, ώστε να μπορείτε να τις οργανώσετε καλύτερα, να μην υπάρχει το ενοχλητικό σπαμάρισμα και να τις ξεφορτώνεστε με μιάς αν το επιθυμείτε. Για τους γονείς θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις ώστε να απαγορεύετε τα παιδιά σας από το να ξοδεύουν χρόνο στο iPhone ή το iPad ενώ θα έπρεπε να κοιμούνται. 

Τα Animoji θα υποστηρίζουν πλέον τη...γλώσσα σας και να την αναγνωρίζει, με το αντίστοιχο animation. Μάλιστα, θα μπορείτε να σκανάρετε το πρόσωπο σας και να δημιουργήσει ένα avatar του εαυτού σας, ενώ θα υπάρχουν αρκετά νέα effects στο iMessages για αυτό. 

Έπειτα, ήρθε η σειρά του FaceTime για να λάβει ένα μεγάλο update, αυτό των Group FaceTime. Και όχι απλές ομαδικές FaceTime κλήσεις με μερικά άτομα,  καθώς θα υποστηρίζει μέχρι 32 άτομα ταυτόχρονα. Σαφώς και εδώ τα animoji και τα stickers θα είναι διαθέσιμα, με τον Tim Cook μάλιστα να εμφανίζεται ως avatar στην ομαδική κλήση που έγινε για χάρη του onstage demo. 

Αυτά είναι όλα τα νέα χαρακτηριστικά που θα έρθουν στο iOS 12 και σε όλες τις συσκευές από το iPhone 5S και μετά, υποστηρίζοντας τις ίδιες με τον προκάτοχο του. Η κυκλοφορία του iOS 12 στο κοινό αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως συνηθίζεται.