Αυτοκινητοβιομηχανίες ανεβάζουν τις τιμές των ανταλλακτικών μέσω software

Αντιλαμβανόμενο την εκτιμώμενη αξία
04 Ιουνίου 2018 08:09
Αυτοκινητοβιομηχανίες ανεβάζουν τις τιμές των ανταλλακτικών μέσω software

Η αίσθηση που έχουμε όλοι πως ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας χρεώνει εξωφρενικά ποσά στα ανταλλακτικά, ίσως να έχει μια πιο απτή βάση. Σύμφωνα με το Reuters το οποίο εξασφάλισε έγγραφα από μία αγωγή, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Peugeot, η Renault, η Jaguar Land Rover και άλλοι, χρησιμοποιούν λογισμικό για να ανεβάσουν τις τιμές των ανταλλακτικών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το λογισμικό Partneo της Accenture, το οποίο προτείνει αυξήσεις τιμών για συγκεκριμένα ανταλλακτικά βάσει της “εκτιμώμενης αξίας” τους. Η εκτίμηση αυτή δεν έχει καμία βάση κόστους ή αξίας, αλλά καθορίζεται ξεκάθαρα από το πόσο ακριβό "φαίνεται" ένα ανταλλακτικό και σε συνδυασμό με την μάρκα του αυτοκινήτου υπολογίζει μέχρι ποιο ποσό θα ήταν το “ταβάνι” των περισσότερων οδηγών.

Πέρα από την αναφορά του Reuters, παραμένει άγνωστο ποιοι χρησιμοποιούν το Partneo. Η Accenture λέει πως πελάτες της είναι και η BMW και η Volvo, οι ίδιες όμως το αρνούνται, ενώ η Honda δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες.

Η αγωγή που αναφέραμε παραπάνω έρχεται από το δημιουργό του software, Laurent Boutboul, ο οποίος κατηγορεί την Accenture πως βλάπτει τη φήμη του παραβιάζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ανταγωνιστικότητας. Η Accenture από την πλευρά της ισχυρίζεται πως δεν κάνει τίποτα παράνομο και πως το λογισμικό βοηθάει στη βελτίωση της διαθεσιμότητας των ανταλλακτικών.

Tags: