Το Spotify δε θα ενσωματώσει τελικά κάποια Πολιτική Συμπεριφοράς

Δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να κρίνει την προσωπική ζωή των καλλιτεχνών που φιλοξενεί
04 Ιουνίου 2018 04:15
Το Spotify δε θα ενσωματώσει τελικά κάποια Πολιτική Συμπεριφοράς

Πριν από ένα εύλογο διάστημα, το Spotify αποφάσισε να αφαιρέσει τα τραγούδια του μουσικού R. Kelly, ύστερα των κατηγοριών που τον ήθελαν να έχει διαπράξει μεταξύ άλλων, σεξουαλική επίθεση και βιασμό. Φαίνεται παραταύτα πως η επιχείρηση αποφάσισε να κρατήσει εν τέλει μια περισσότερο ουδέτερη στάση, αφορίζοντας όλες τις σχετικές παραγράφους στους Όρους Πολιτικής Συμπεριφοράς της. Η ίδια δηλώνει πως δεν είχε σκοπό να "παίζει" το δικαστή, αφού το ποιόν και η προσωπική ζωή κάποιου ανθρώπου είναι ανεξάρτητα από την ταμπέλα του καλλιτέχνη που φιλοξενεί η εταιρία στην πλατφόρμα της.

Όπως ορισμένοι έχουν επισημάνει, η γλώσσα (που χρησιμοποιήθηκε κατά την σύνταξη των Όρων Πολιτικής Συμπεριφοράς) ήταν ασαφής και άφηνε πάρα πολλά στοιχεία ανοιχτά προς παρερμήνευση.

Δημιουργήσαμε κάποιου είδους ανησυχία ότι ακόμη και ένας (δικαστικός) ισχυρισμός θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες του εκάστοτε καλλιτέχνη να φιλοξενηθεί υπό τη στέγη του Spotify, και να επηρεάσει έτσι αρνητικά το μέλλον του. Ορισμένοι καλλιτέχνες μάλιστα, φοβούνται ότι ακόμη και τα λάθη που έκαναν στη νεαρή τους ηλικία θα χρησιμοποιηθούν έτσι εναντίον τους. Σε όλα τα είδη, ο ρόλος μας δεν είναι να ρυθμίζουμε τους καλλιτέχνες. Ως εκ τούτου, απομακρύνουμε από την εφαρμογή μιας την οποιαδήποτε πολιτική που σχετίζεται με τη συμπεριφορά των καλλιτεχνών.

Αξίζει να επισημάνουμε βέβαια πως η θέση της εταιρίας εναντίων της ρητορικής μίσους παραμένει ακλόνητη:

Το Spotify δεν επιτρέπει περιεχόμενο με κύριο σκοπό την υποκίνηση μίσους ή βίας κατά ατόμων λόγω της φυλής, της θρησκείας, της αναπηρίας, της ταυτότητας του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Όπως κάναμε και πριν, θα συνεχίσουμε να διαγράφουμε κάθε περιεχόμενο που παραβιάζει αυτό το πρότυπο. Δε μιλάμε για προσβλητικό, ρητό ή χυδαίο περιεχόμενο - μιλάμε για ρητορική μίσους.

Tags: