Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει καλύτερα τον καρκίνο το δέρματος από τους γιατρούς

Ένα σημαντικό εργαλείο που πρέπει να ενσωματωθεί στη διάγνωση
02 Ιουνίου 2018 06:30
Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει καλύτερα τον καρκίνο το δέρματος από τους γιατρούς

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει ολοένα και περισσότερες εφαρμογές στον ιατρικό τομέα και συγκεκριμένα στη διάγνωση ασθενειών. Αντίθετα με τους ανθρώπους, οι “μηχανές” δεν είναι κουρασμένες, δεν είναι προκατειλημμένες και πολλές φορές μπορούν να ανιχνεύσουν δεδομένα που οι γιατροί αγνοούν.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η τεχνητή νοημοσύνη απέδωσε καλύτερα από τους ανθρώπους δερματολόγους στην ανίχνευση καρκίνου του δέρματος. Η A.I. κατάφερε να εντοπίσει το 95% των μελανωμάτων, ενώ οι δερματολόγοι το 86.6%. Η διαφορά μπορεί να είναι μικρή, αλλά όταν πρόκειται για ζωές, το περίπου 10% είναι σημαντικό.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 58 δερματολόγους από όλο τον κόσμο, με τους μισούς να θεωρούνται “ειδικοί” με πάνω από 5 χρόνια εμπειρίας, ενώ οι υπόλοιποι μισοί αποτελούνται από γιατρούς με 2-5 χρόνια εμπειρίας και κάτω από δύο χρόνια εμπειρίας. Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη έκανε λιγότερες λανθασμένες διαγνώσεις από τους ανθρώπους, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερα μη απαραίτητα χειρουργεία για τους ασθενείς.

Φυσικά η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους γιατρούς, αποδεικνύει καθημερινά όμως πως αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν. Τέλος, να σημειώσουμε πως σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 232.000 διαγνώσεις μελανωμάτων κάθε χρόνο και 55.000 θάνατοι.