Πανέμορφη άποψη του πλανήτη μας από μετεωρολογικό δορυφόρο

Είναι ο πιο προηγμένος της κατηγορίας του
01 Ιουνίου 2018 04:15
Πανέμορφη άποψη του πλανήτη μας από μετεωρολογικό δορυφόρο

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την εκτόξευση του τελευταίου μετεωρολογικού δορυφόρου της US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ονόματι GOES-17, λάβαμε τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες του πλανήτη μας. Η πανέμορφη θέα που καταγράφηκε στις 20 Μάιου δημοσιεύτηκε εχθές. Να τονίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι ο δορυφόρος αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με ένα από τα όργανα του, κατάφερε να απαθανατίσει πανέμορφα στιγμιότυπα.

Ο ρόλος του όμως δεν είναι να φωτογραφίζει τον πλανήτη για να μπορούμε να εκτιμήσουμε την θέα, αλλά έχει σοβαρότερο σκοπό. Ο GOES-17 σε συνεργασία με τον GOES-16 που είχε τεθεί σε τροχιά το 2016 θα μπορούσαν μαζί να σκανάρουν το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού ημισφαιρίου, από την δυτική Αφρική μέχρι και την Νέα Ζηλανδία. Από την απόσταση των 36.000 χιλιομέτρων θα μπορούσαν να παρακολουθούν τυφώνες, ξηρασίες, πλημμύρες, φωτιές αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές.

Η φωτογραφίες τραβήχτηκαν με το Advanced Baseline Imager, ένα όργανο που ελέγχει 16 φασματικές ζώνες που περιλαμβάνουν ορατά, υπέρυθρα και σχεδόν υπέρυθρα κανάλια. Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε με δύο ορατά και ένα σχεδόν υπέρυθρο κανάλι. Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εικόνα σε πλήρη ανάλυση (82MB).