Γενετικά τροποποιημένες φυτείες ρυζιού υπόσχονται αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων

Είναι η λύση απέναντι σε ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό;
29 Μαΐου 2018 07:54
Γενετικά τροποποιημένες φυτείες ρυζιού υπόσχονται αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων

To ρύζι μπορεί να αποτελεί τις μεγαλύτερες φυτείες στη Γη, ωστόσο όσο και να παράγεται, ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, κάνοντας τις σοδειές λιγότερο αποδοτικές. Η προφανής απάντηση στο πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η γενετική τροποποίηση του ρυζιού για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες οι φυτείες.

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία CRISPR/Cas9 κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο φυτού ρυζιού το οποίο είναι πιο παραγωγικό κατά 25-31% σε πραγματικές συνθήκες. Η τεχνική απενεργοποίησε τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αντοχή του ρυζιού σε απειλές όπως ξηρασία και αλάτι, αλλά περιορίζουν την ανάπτυξή του. Η διαφορά της γενετικής τροποποίησης αυτή τη φορά ήταν πως στις υπόλοιπες χρησιμοποιούνται γονίδια από άλλα φυτά, ενώ εδώ απλά απενεργοποιήθηκαν συγκεκριμένα γονίδια του ίδιου φυτού.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η CRISPR τεχνική δεν είναι έτοιμη ακόμα για ευρεία χρήση, αφού θέλουν να δουν πρώτα πώς επηρεάζονται άλλες ποικιλίες ρυζιού. Το θετικό είναι πως μέρη του κόσμου που μαστίζονται από έλλειψη τροφής θα μπορούσαν να αυξήσουν την πρόσβασή τους σε αυτή. Ωστόσο τίθενται και ηθικά προβλήματα. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση στη χρήση γενετικά τροποποιημένων τροφών, καθώς αμφισβητείται η αξία τους, ενώ υπάρχουν και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο των εταιριών σε αυτές. Για παράδειγμα, θα μπορεί μία και μόνο εταιρία να διαθέτει αποκλειστικά ένα είδος τροφής; Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται ακόμα συζήτηση και επιστημονικά δεδομένα πως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι πλήρως ασφαλή πριν να εισαχθούν ευρέως στην παραγωγή.