Ερευνητές δημιουργούν δέρμα ρομπότ που αυτοθεραπεύεται

Ακόμα κι αν το τρυπήσετε
29 Μαΐου 2018 06:53
Ερευνητές δημιουργούν δέρμα ρομπότ που αυτοθεραπεύεται

Ερευνητές του Carnegie Mellon University θέλοντας να κάνουν πιο ανθεκτικά τα σημερινά ρομπότ, αντιμετωπίζοντας την επιφανειακή ζημιά και τη ζημιά στα ηλεκτρικά κυκλώματα, δημιούργησαν ένα δέρμα για αυτά που αποτελείται από ένα πολυμερές. Το πολυμερές αυτό έπρεπε να είναι ταυτόχρονα ελαστικό και ανθεκτικό και έτσι εισήγαγαν μέσα στο μαλακό καλούπι από ελαστομερές υγρές σταγόνες από μεταλλικό κράμα που περιέχει γάλλιο και ίνδιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υβρίδιο στερεού-υγρού το οποίο είναι ελαστικό, μονωτικό ηλεκτρικά και ικανό να αυτοεπισκευάζεται ακόμα κι αν χτυπηθεί πολλές φορές. Το πλεονέκτημά του έναντι σε άλλα ηλεκτρονικά που αυτοθεραπεύονται είναι πως τα περισσότερα χρειάζονται έκθεση σε θερμότητα, αυξημένη υγρασία ή χειροκίνητη επισκευή, ενώ αυτό το μεταλλικό ελαστομερές αυτοθεραπεύεται χωρίς την ανάγκη αυτών και μάλιστα δημιουργεί νέους ηλεκτρικούς “διαδρόμους”. Η έμπνευση για τη δημιουργία του υλικού προήλθε από το δικό μας νευρικό σύστημα και την ικανότητά του να αναγεννιέται.

Και ενώ αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει σε ρομπότ να προστατεύσουν τα ηλεκτρικά τους κυκλώματα, ο τελικός  στόχος είναι η δημιουργία ενός υλικού που θα προσφέρει προστασία και από μηχανική και δομική ζημιά, επιτρέποντας την πλήρη αυτοεπισκευή ενός ρομπότ.

Tags: