OsteoDetect | Αλγοριθμική ανίχνευση καταγμάτων του καρπού

Ολοένα και περισσότερα A.I. εργαλεία εγκρίνονται από τον FDA
29 Μαΐου 2018 04:45
OsteoDetect | Αλγοριθμική ανίχνευση καταγμάτων του καρπού

Η τεχνητή νοημοσύνη - αν και έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της - έχει καταφέρει με τον έναν, ή τον άλλον τρόπο να προσκολληθεί για τα καλά στη ζωή μας. Από τις ψηφιακές βοηθούς, στις καθημερινές διαδικτυακές αναζητήσεις μας, στα ερευνητικά κέντρα και τα ιατρικά εργαλεία. Οι αλγόριθμοι που αποτελούν το πόνημα καλά εκπαιδευμένων συστημάτων μηχανικής εκμάθησης έχουν τη δυναμική να προβλέψουν προβλήματα υγείας που το ανθρώπινο μάτι (όσο εκπαιδευμένο και αν είναι) δε θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων να αντιληφθεί. Ελέω αυτού, ο αρμόδιος αμερικανικός φορέας έγκρισης ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων, FDA (υπό τη διοίκηση του Scott Gottlieb), συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες για τη δημιουργία ενός "νέου ρυθμιστικού πλαισίου". Σκοπός αυτού, η ταχύτερη έγκριση Α.Ι. ιατρικών τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα υψίστης σημασίας βήμα προς την εξυγίανση της εν λόγω βιομηχανίας.

Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η έγκριση που απέσπασε το OsteoDetect της Imagen. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης με τη δυνατότητα να ανιχνεύει και τα μικρότερα κατάγματα του καρπού του χεριού. Οι αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης αναλύουν τις δισδιάστατες ακτινογραφίες και ψάχνουν για σημάδια κακώσεων μη ανιχνεύσιμα με το γυμνό μάτι. Όπως τόνισε το FDA δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι που θα αντικαταστήσει τους ιατρούς, αλλά για ένα απαραίτητο εργαλείο που θα βελτιστοποιήσει τη δουλειά τους. Χάρη στη μέθοδο De Novo (η οποία ελαχιστοποιεί τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση ενός ιατρικού / φαρμακευτικού προϊόντος, όταν αυτό φέρει "χαμηλή έως μέτρια επικινδυνότητα" ως προς τον ανθρώπινο οργανισμό) το OsteoDetect απέσπασε τη σφραγίδα του οργανισμού αρκετά γρήγορα.

Αν και το εργαλείο δε θα κάνει άμεσα την εμφάνιση του στο ράφι του οικογενειακού σας ιατρού, η αλγοριθμική υγειονομική περίθαλψη φαίνεται πως δε θα αργήσει να αποτελέσει κάτι το σύνηθες.