Μετατροπή του είδους ενός τραγουδιού σε ένα άλλο με το πάτημα ενός κουμπιού

Το ερευνητικό τμήμα του Facebook δημιουργεί μια πολλά υποσχόμενη AI
25 Μαΐου 2018 04:45
Μετατροπή του είδους ενός τραγουδιού σε ένα άλλο με το πάτημα ενός κουμπιού

Πόσες φορές βρεθήκανε να ψάχνετε στο YouTube το cover ενός εκ των αγαπημένων σας τραγουδιών, μόνο σε μια κάπως πιο ιδιαίτερη εκτέλεση, όπως το τελευταίο RnB-hit του 'The Weeknd', σε κάποια rock εκδοχή (αλά Metallica!). Πόσες ακόμη, θελήσατε να ακούσετε τον αρχικό καλλιτέχνη να την τραγουδά και όχι κάποιον τρίτο. Για καλή σας τύχη, το ίδιο φαίνεται να σκέφτηκε και το ερευνητικό τμήμα του Facebook, αφού αποφάσισε να εκπαιδεύσει ένα νευρωνικό δίκτυο με σκοπό να κάνει ακριβώς αυτό: Να μετατρέπει ένα είδος μουσικής σε ένα άλλο, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, αν και η μέθοδος δεν ενδείκνυται για όλες τις μετατροπές. Για παράδειγμα, ένα riff των Iron Maiden ακούγεται πολύ περίεργο ως κάποιο κλασσικό κομμάτι, μια μουσική όμως συμφωνία του Μότσαρτ μετουσιώνεται σε κάτι που θυμίζει JS Bach δίχως ο ακροατής να δύναται να αντιληφθεί την επεξεργασία. Αξιοθαύμαστο αποτελεί μάλιστα το γεγονός πως η μετατροπή δεν πλαισιώνεται μόνο εντός του παραδείγματος, αφού ο αλγόριθμος είναι σε θέση να μετατρέψει σε μουσική ακόμη και το σφύριγμα ενός ρυθμού. Οι ερευνητές κατάφεραν να παράξουν ένα "καλούτσικο" αποτέλεσμα, σφυρίζοντας σε ένα μικρόφωνο το μουσικό score του Indiana Jones.

Οι εφαρμογές χρήσης είναι πάμπολλες, αφού ως εργαλείο δύναται - σε κάποια μελλοντική, πιο εξελιγμένη μορφή του - να επιτρέψει σε μουσικούς να πειραματιστούν με το "πάντρεμα" διαφόρων ειδών μουσικής, καθώς επίσης να βοηθήσει αρχάριους (και μη) να παράξουν μουσική δίχως την ανάγκη κάποιου μουσικού οργάνου, απλά με το στόμα τους. Πάρτε μια γεύση, παρακολουθώντας το βίντεο που ακολουθεί: